Élet-Stílus

Csak Phelps volt gyorsabb Cseh Lászlónál

Cseh László a második, Kis Gergő az ötödik idővel jutott be a 400 m vegyes döntőjébe a pekingi olimpia úszóversenyén. A világcsúcstartó amerikai Michael Phelps 4:07.82 perces olimpiai rekorddal bizonyult a leggyorsabbnak az előfutamban.

A Kőbánya SC világ- és Európa-bajnoka biztosan nyerte futamát a játékok egyik legimpozánsabb létesítményében, a Vizes Kockában, csaknem telt ház előtt.

Cseh immár kopaszra borotvált fejjel ugrott vízbe, s bár pillangóban az osztrák Dinko Jukic bizonyult a leggyorsabbnak, a hátúszást követően már több mint két testhossz volt az előnye. A végén az olasz Alessio Boggiatto kissé megszorította, de győzelme nem forgott veszélyben. A legjobb magyar úszó 4:09.26 perccel csapott célba, ennél jobb időt rajta kívül csak két nagy amerikai riválisa, Micheal Phelps és Ryan Lochte tud.

Phelps a legjobb idővel jutott a döntőbe (MTI/EPA)

Phelps a legjobb idővel jutott a döntőbe (MTI/EPA)

Kis a Pekingben nyolc aranyra törő Phelpsszel került azonos futamba. Az amerikai szuperklasszis kiemelkedett a mezőnyből, s átadta a múltnak Athénban elért 4:08.26 perces ötkarikás csúcsát. Mögötte nagy harc folyt a második helyért, amelyet végül az olasz Luca Marin (4:10.22) szerzett meg a 800 méter gyors Európa-bajnokához méltóan hajrázó Kis előtt (4:10.66). A magyar versenyző teljesítményéről mindent elmond, hogy közel négy másodperccel javította meg egyéni legjobbját.

A szám harmadik klasszisa, a szintén amerikai Ryan Lochte 4:10.33 percet úszott, de láthatólag nem erőltette meg magát.

Mindkét magyar felborított a papírformát, hiszen az előzetesen várt harmadik hellyel szemben Cseh másodikként ment tovább, míg Kis egyéni csúccsal két jobbnak ítélt riválisát is megelőzött.

Dara elődöntős

A nőknél ugyanebben a számban Hosszút Katinka (4:37.55) a 12. lett, míg Jakabos Zsuzsanna (4:37.86) egyéni csúccsal a a 13. helyen zárt. Női 100 méter pillangón Dara Eszter kellemes meglepetésre országos csúcsot úszott (58.39), és ez összességében a 13. helyet, és elődöntőt jelentett.

Gyurta nem járt sikerrel 100 mellen

A 200-on olimpiai ezüstérmes Gyurta Dániel gyengébbik számában, a 100 méter mellen egy századot javított legjobbján (1:01.31), és a 24. lett. Bodor Richárd pedig két századra megközelítve Güttler Károly 1993-as országos rekordját a 19. helyen végzett (1:00.97). Gercsák Balázs 400 méter gyorson elmaradt legjobbjától, 3:54.14-gyel a 32. helyet szerezte meg.

Nyilatkozatok

Cseh László:
„Nem adtam bele mindent, nem úsztam ki magam, maradt még tartalék. Annak viszont nem örülök, hogy a két amerikai között kell úsznom a döntőben, ezt akartam elkerülni.”

Kis Gergő:
„Nagyon elfáradtam. Jól ment az úszás, bár mellen akadtak problémáim. A végén már alig vártam, hogy célba érjek.”

Gercsák Balázs:
„Nem vagyok elégedett, mert egyéni legjobbamat szerettem volna megjavítani 400 gyorson. Egész évben Floridában készültem, ám miután hazatértem Magyarországra, nem sikerült jó formába kerülnöm, nem tudom, hogy miért”

Jakabos Zsuzsanna:
„Örülök az egyéni csúcsnak, közel egy másodperccel javítottam meg a legjobbamat. Szerettem volna döntőbe kerülni, de ehhez 4:36 körüli idő kellett volna. Nagyon erős a mezőny, négy éve a mostaninál 10 másodperccel rosszabb idővel a 15. lettem, most pedig a 13. helyen végeztem.”

Hosszú Katinka:
„Kiúsztam magam, nem tudtam volna ennél jobb időt elérni. Nem lehetek szomorú, hisz’ alig maradtam el a legjobbamtól.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik