Élet-Stílus

Egerekkel az olimpikonok biztonságáért

Föld-levegő rakéták, több százezer kamera, terrorelhárító osztag, robbanószer-kereső kutyák és előkóstoló egerek – Kína mindent bevet, hogy a kiemelten veszélyeztetett kategóriába sorolt olimpiai játékok alatt 100 százalékos biztonságot nyújtson a sportolók, a turisták és az újságírók számára.

A pekingi olimpia nem csupán a világ élsportolóit vonultatja fel, hanem a legújabb biztonságtechnikai vívmányokat is, Kína ugyanis csúcskategóriás berendezéseket kapott olyan cégektől, mint a General Electric, a Honeywell, a Panasonic avagy a Siemens. Bár Peking jóval kevesebbet költött a biztonságra, mint 2004-ben Athén – körülbelül 300 millió dollárt (közel 42 milliárd forintot), az olimpiai beruházások egy ötödét, szemben a négy évvel ezelőtti játékokkal, ahol 1,5 milliárd dollárt (közel 211 millárd forintot) fordítottak erre –, az idei játékok szervezői biztonságos olimpiát ígérnek.

Repülési tilalom

Az olimpiai megnyitóünnepség idején a pekingi repülőtér nem fogad és nem indít járatokat, valamint a kínai főváros feletti légtérben is teljes repülési tilalmat rendelnek el. Az olimpiához kapcsolódó biztonsági intézkedések részét képező korlátozás augusztus 8-án este nyolc órától éjfélig tart. A korlátozás több tucat járat késését okozhatja, ezért a kínai légitársaságok a repülési tilalomhoz igazítva próbálják módosítani pekingi járataik indulási idejét. A légtérkorlátozás a sanghaji repülőtér forgalmát is érinti, legkevesebb húsz Sanghajból Pekingbe tartó járatot töröltek, vagy későbbi időpontban indítanak. A China Eastern online foglalási rendszerében az olimpiai megnyitó napján a délután 3 és este 10 óra között induló járatokra már nem engedik a jegyvételt.

Alapos ellenőrzés a metróállomásokon (fotó: MTI/EPA)

Alapos ellenőrzés a metróállomásokon (fotó: MTI/EPA)

Az olimpia biztonságának érdekében a játékok ideje alatt a kínai főváros 200 kilométeres körzetéből kitiltják a sportrepülőket is. A pekingi nemzetközi repülőtéren az olimpiai ideje alatt újabb biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe: mindhárom terminál bejáratainál a repülőtérre érkezőknek ellenőrzőpontokon kell majd áthaladniuk. Emellett a pekingi repülőtéren hét darab GE CTX 9000 DSi típusú csúcstechnológiájú poggyász-átvizsgáló készüléket helyeztek üzembe. Ez a készülék minden eddiginél nagyobb áteresztőképességű, más poggyászkezelő rendszerekkel összekapcsolható, s a legkorszerűbb robbanóanyagdetektor-rendszernek számít.

Rakéták készenlétben

Az olimpiai létesítmények a repülőtérhez hasonlóan fémdetektorokkal, átvilágító készülékekkel vannak felszerelve. Akárcsak a 2004-es athéni játékok idején, amikor is tucatnyi légvédelmi rakéta óvta a görög fővárosban a sporteseményeket, Peking is föld-levegő rakétákkal biztosítja az olimpiai helyszínek biztonságát. A Madárfészek néven emlegetett, központi eseményeknek otthont adó olimpiai stadiontól 300 méterre rakétaindító állomásokat telepítettek.

A sportkomplexumok térségében radarokkal, harci járművekkel és katonákkal is erősítik a helyszínek biztonságát. Az olimpiai létesítmények 300 méteres körzetében lévő benzinkutakat, illetve az egyes rendezvényeket kiszolgáló töltőállomásokat biztonsági kamerákkal és robbanást megelőző berendezésekkel szerelték fel. A kínai hatóságok három védelmi gyűrűt is felállítanak az olimpia helyszínei körül, amelyek mindegyikén ellenőrzik az áthaladókat. Az ellenőrzőpontokon átnézik az autókat, és az iratokat is alaposan átvizsgálják a kínai hatóságok emberei.

Elit katonák, elit kutyák

A pekingi rendőrség jutalmat – amelynek összege akár a 46 ezer eurót is elérheti – ajánlott fel azoknak a helyi lakosoknak, akik bármilyen esetleges terrortámadásról vagy más, tervezett rendzavaró akcióról szóló hírrel segítik az olimpia biztonságos lebonyolítását. A felhívással a rendőrség a szokottnál is nagyobb figyelemre kívánja ösztönözi a pekingieket. A kínai hatóságok mintegy százezer fős terrorellenes biztonsági erőt toboroztak, amely magában foglalja a rendőrségi kommandósokból, speciális egységek tagjaiból és katonákból álló alakulatokat. A kínai biztonsági erő részét képezi a Hófarkas nevű félkatonai elit alakulat 300 fegyverese is, akik terrorellenes és rohamrendőri feladatokat látnak majd el az olimpia idején.

A csatornarendszerben is robbanószer után kutatnak (fotó: MTI/EPA)

A csatornarendszerben is robbanószer után kutatnak (fotó: MTI/EPA)

Az olimpiai játékoknak otthont adó városokat biztonsági kamerák arzenálja árasztotta el: Pekingben és Sanghajban 250–300 ezer, míg a kisebb városokban 1000–5000 kamerát szereltek fel. A tömegközlekedést is szigorúan ellenőrzik, igyekeznek kiszűrni a veszélyes eszközökkel (mint például a késsel, gyúlékony anyagokkal vagy petárdával) utazókat. Ennek érdekében fémdetektorokkal, illetve speciálisan kiképzett kutyákkal 3 ezer biztonsági ember vizsgálja majd át az olimpiai létesítmények közelében lévő metróállomásokon megfordulókat, egészen szeptember 20-ig.

Az ötkarikás játékok ideje alatt tilos lesz a tűzijáték és a petárdázás, valamint a kínai családi ünnepeken mindennapos pirotechnikai eszközök árusítása. A készleteket különlegesen őrzött raktárakban gyűjtötték össze.

Ételmérgezés kizárva

A sportolók ételeihez felhasználásra szánt élelmiszerek biztonságára éppen olyan gondot fordítanak a szervezők, mint magára a sportolókra. Kamerák pásztázzák majd az előkészítés, a szállítás és a tálalás folyamatát. Sőt, az olimpiai faluba szállított valamennyi ételt kóddal látják el, amely lehetővé teszi azok egyenkénti nyomon követését. A szándékos vagy a véletlen mérgezés kizárására fehér egereket vetnek be a kínaiak. A tejet, salátát, alkoholt, rizst, olajat, sót és valamennyi fűszert a főzés előtt 24 órával rágcsálókon tesztelik, ugyanis az egér szervezete már 17 órán belül reagál egy esetleges mérgezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik