Élet-Stílus

Van Basten: gyengék voltunk

Az Európa-bajnokság harmadik negyeddöntőjében Oroszország 3-1-re legyőzte Hollandiát, s ezzel a szovjet jogutód húsz év elteltével biztosította helyét a torna elődöntőjében. Marco van Basten holland szövetségi kapitány szerint megérdemelten léptek tovább az oroszok.

A torna elején álomjátékot produkáló holland csapatnak momentuma sem volt a negyeddöntőben – s ez nem csupán az ellenfélen múlott: a narancsmezesek egész egyszerűen rosszul játszottak Van Basten utolsó találkozóján.

S ezzel a nyáron az Ajax irányítását átvevő, a holland csapat éléről négy év után távozó szakember is egyetértett:

„Nem tudtunk felpörögni, és nem játszottunk. Nem futballoztunk. Alapesetben jobbak kellett volna legyünk náluk, ám ennek egy aspektusa sem köszönt vissza. Az oroszok viszont jól játszottak, és így megérdemelt a sikerük. El tudom fogadni. A csoportmeccsek alatt többször is remekeltünk, azt a formát szombat este megközelíteni sem tudtuk.”

Van Basten: nem sikerült a duplázás (AP)

Van Basten: nem sikerült a duplázás (AP)

A szövetségi kapitányi posztnak búcsút intő Van Basten épp a Szovjetunió rovására érte el legnagyobb sikerét; az 1988-as Eb-döntőben góllal járult hozzá a holland aranyéremhez. Ő lehetett volna az első, aki játékosként és szakvezetőként is Eb-t nyer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik