Élet-Stílus

Hajtóvadászat indul a szlovák rendszámú autók ellen

Az APEH és a rendőrség segítségét kéri a VPOP a szlovák rendszámmal jogosulatlanul közlekedő autósok kiszűrésére. Augusztusban kezdődik a hajtóvadászat – tudta meg a Népszabadság.

A feketegazdaság kifehérítésének keretében a kormány keresi azokat a jogi megoldásokat, amelyekkel csökkenthetné a Magyarországon szlovák rendszámmal közlekedő magyar tulajdonú autók számát – jelentette be Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság kormánybiztosa. Nagy János, a VPOP vezetője szerint: akik nem élnek “életvitelszerűen” Szlovákiában (azaz az év 365 napjából nem töltenek ott legalább 183-at), mégis szlovák rendszámú autóval közlekednek: adócsalók.

A közelmúltban a VPOP felkérte a szlovák vámhatóságot, tisztázza, hány magánszemélynek vagy cégnek van Szlovákiában forgalomba helyezett autója és összesen mennyi? Várhatóan augusztusra készül el a vizsgálati jelentés, és akkor kezdődik a hajtóvadászat is. A Népszabadság értesülése szerint a vámőrség az APEH-től és a rendőrségtől is segítséget kér a művelethez.

A hatályos szabályok szerint magyar állampolgár legfeljebb 30 napig autózhat Magyarországon külföldi rendszámú autóval, kivéve, ha az év legalább felét külföldön tölti. Harminc nap elteltével honosíttatni kell a járművet, s be kell fizetni utána a regisztrációs adót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik