Élet-Stílus

Új francia csodafegyver

Bár Trezeguet kihagyása okán sokan megkérdőjelezték a francia szövetségi kapitány, Raymond Domenech értelmi képességeit, úgy tűnik, a szakember Bafétimbi Gomis szerepeltetésével alaposan beletrafált.

A szerdai kerethirdetés előtt – ekkor redukálódik 23 fősre a jelenlegi 30-as keret – a kapitány több kulcsjátékosát is pihentette: Henry, Ribéry, Vieira szusszanhatott egyet. A lanyha tempójú első félidőben a legnagyobb helyzetet a dél-amerikaiak alakították ki, Tenorio már Freyt is lehagyta, ám emelését Thuram a gólvonalról fejjel mentette.

Szünetben Domenech Cissé helyére a St. Étienne-t erősítő Gomist küldte, s a 22 éves csatár rögtön letette névjegyét – az 53. percben egy felső sarkos bombával betalált. A francia bajnokságban 16 góllal záró Gomis a hajrában Anelka önzetlen átadásából megszerezte saját maga és csapata második gólját.

Kijárt a dicséret a 22 éves francia csatárnak (AP)

Kijárt a dicséret a 22 éves francia csatárnak (AP)

A támadón kívül csak egy játékos debütált két góllal a francia nemzeti csapatban: az 1994-ben hasonlót cselekvő Zidane végül vb- és Eb-címig, BL-győzelemig és aranylabdáig jutott.

A franciákhoz hasonlóan az Európa-bajnokságra készülő cseh válogatott kín-keservesen múlta felül Litvániát. A középpályán Nedved és Rosicky hiányát nyögő cseheket ismét Koller mentette meg.

Kint jár a foci-Eb helyszínein? Vagy egy fotója, videója, tudósítása az előkészületekről? Töltse fel az FN Tudósítóba!

A Slavia Praha új stadionjában a házigazdák léptek fel kezdeményezőbben, azonban a középpályás játékuk döcögött, a szemet kényeztető, sokpasszos cseh futball akadozott. A litvánok védőfala sokáig kitartott, míg Vlcek és Baros akciójánál Kacemarskas védett nagyot. A 39. percben aztán villant a cseh óriás: Grygera ívelése után a kapuba fejelt.

Jan Kollert nem lehet lebirkózni (Getty)

Jan Kollert nem lehet lebirkózni (Getty)

Szünetben Sverkos váltotta Barost, és a házigazdák játéka jelentősen feljavult. Sverkos a második találatban főszerepet vállalt, a 62. percben indításából Koller beállította a végeredményt. A csehek pénteken a skótok elleni találkozóval folytatják felkészülésüket.

Barátságos mérkőzések

Franciaország-Ecuador 2-0 (0-0)
Grenoble, 10 ezer néző.
Gól: Gomis (53., 85.)
Franciaország: Frey (Mandanda, 46.) – Sagnol (Clerc, 74.), Thuram, Escudé (Evra, 46.), Abidal – A. Diarra (Flamini, 46.), L. Diarra, Nasri, Ben Arfa (Malouda, 78.) – Cissé (Gomis, 46.), Anelka
Ecuador: Elizaga – De Jesus, Hurtado, Castro, Mina – Castillo, Ayovi, Valencia, Cortez – Quiroz (Borja, 64.), Tenorio

Csehország-Litvánia 2-0 (1-0)
Prága, Eden-stadion, 11 ezer néző.
Gól: Koller (39., 62.)
Csehország: Cech – Grygera, Ujfalusi (Kovác, 75.), Rozehnal, Jankulovski (Kadlec, 65.) – Jarolím (Matejovsky, 83.), Polák (Galásek, 46.), Plasil (Skácel, 79.), Vlcek – Baros (Sverkos, 46.), Koller
Litvánia: Karcemarskas – Alunderis, Skerla, Dedura, Klimavicius – Stankevicius (Joksas, 69.), Semberas (Zvirgdzauskas, 59.), Kucys (Ksanavicius, 46./Kalonas, 79.), Česnauskis (Jankauskas, 75.) – Danilevicius, Poskus (Papeckys, 60.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik