Élet-Stílus

Jön a világ leghíresebb klezmerbandája

Május 18-án a Grammy-díjas, állandó világzenei listavezető Klezmatics együttes lép fel a Millenárison.

A Klezmatics 1986-ban robbant ki New York East Village-ből, újraélesztve az új század számára azt a zenét, amely a kelet-európai zsidó hagyományban és szellemiségben gyökerezik. Olyan témákkal foglalkoznak emellett, mint az emberi jogok és a fundamentalizmusellenesség. Felhasználnak megannyi eklektikus zenei elemet, arab, afrikai, latin és balkáni ritmusokat, jazzt és punkot.

Jön a világ leghíresebb klezmerbandája 1

Húszéves működésük alatt kilenc lemezt adtak ki vad, spirituális, provokatív, elmélkedő és extatikusan táncolható zenével, amely örökre újraértelmezte és túlmutatott a hagyományos besorolásokon. A Klezmatics számos olyan szellemi nagysággal működött együtt, mint Arlo Guthrie, a népzene hőse, Itzhak Perlman, a komolyzene élő legendája, Chava Albertstein és Ehud Banay izraeli popsztárok, Allen Ginsberg beatköltő, a The Master Musicians of Jajouka, a Ben Folds Five vagy Joshua Nelson kóser gospelénekes.

Alkotói munkásságukat számos színházi-, film-, tánc- és televíziós projekttel tették gazdagabbá, többek között a Pulitzer-díjjal kitüntetett Tony Kushnerrel elkészítve a Dybbuk- és az It’s An Undoing World-darabokat, valamint a Pilobolus Dance Theatre együttessel a Davenen című előadást.

A Klezmatics számos díjban és elismerésben részesült működése során, elnyerve többek között a 2006-os Grammy-díjat a Legjobb Kortárs Világzenei Album kategóriában (Wonder Wheel, szövegét Woody Guthrie írta), a New York Jewish Music Award-díjat az Év Legjobb Klezmerzenekara kategóriában 2006-ban, az Amerikai Homoszexuálisok Zenei Díját (GLAMA) két alkalommal, a Német Kritikusok Díját, és megannyiszor vezették a Billboard világzenei ranglistáját.

A zenekar többször megfordult már Magyarországon, nagy sikerű koncertet adott többek között a Szigeten és a Petőfi Csarnokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik