Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – francia nagybőgőshow vagy Kóristák

Április első hétvégéjén nagyszabású koncerttel emlékezhetünk a két hónapja elhunyt Orszáczky Jackie-re, elektro és komolyzenei koncertre is mehetünk, de egy izgalmasnak tűnő nagybőgőshow és a Titanic is értő fülekre és szemekre vár.

Itt az igazi tavasz, és mint ilyen átmeneti dolog, nem igazán lehet tudni, hogy most éppen a télhez, avagy a nyárhoz közelebbi arcát mutatja. A Falk Miksa utca galériásai azért megkockáztatták a szombati szabadtéri fesztivált. A koncerttermekben, mozitermekben, galériákban ennél sokkal kockázatmentesebben pallérozhatjuk lelkünket és szórakozhatunk az Orszáczky Jackie Banddel, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a francia nagybőgősökkel vagy akár a Titanic-fesztivál filmjeivel. A kockázatot leginkább kerülők azonban biztosan nem fáznak meg, ha a meleg takaró alatt a hétvége filmjeit nézik a tévében, mert most meglepően érdekes felhozatalt találtunk itt is.

A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, április 4.

…Orszáczky Jackie-re emlékezni

A Jackie Orszaczky Band érkezik Ausztráliából, és lép fel hazai előadókkal a Művészetek Palotájában emlékezve a február 3-án nyirokmirigyrákban elhunyt művészre, Orszáczky ’Jackie’ Miklósra. Az 1948. május 8-án született Jackie a Syrius együttes basszusgitáros-énekeseként vált a magyar rocktörténet kultikus-legendás hősévé, munkásságának azonban egy másik fő vonása is van: az a muzsikus volt, aki soha nem az emlékeiből élt.

Menjek vagy maradjak – francia nagybőgőshow vagy Kóristák 1

Sydneyben, ahová 1974-ben költözött, a magyarországihoz hasonló rangra tett szert zeneszerzőként, hangszerelőként és zenekarvezetőként egyaránt. Ausztráliában most díszdobozban jelennek meg összegyűjtött művei. A Művészetek Palotájában eredetileg a hatvanadik születésnapja alkalmából rendezték volna az életműkoncertet, de emlékkoncert lett belőle. Ennek ellenére az eredeti koncepció szerint Ausztráliai zenekara és magyarországi vendégei úgy fognak játszani, hogy „majdnem” olyan legyen ez a koncert, ahogyan Jackie elképzelte: valamennyi meghatározó zenei korszakát megidézve.

…a Nemzeti Filharmonikusok születésnapi koncertjére

“Elő-születésnapi” koncertet ad a 85 éve alapított Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) Dominó Vonósnégyese pénteken délután Budapesten, a Virág Judit Galériában. A nagy, évfordulós koncertet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartják szombaton este.
A pénteki kamarakoncerten Haydn d-moll vonósnégyese (op.76 no.2) és Vajda János II. vonósnégyese szólal meg. A koncert előtt és után a galériában megtekinthető egy születésnapi kiállítás az együttes számára legkedvesebb, rangos kortárs festményekből, amelyek hagyományosan a műsorfüzeteik és koncertplakátjaik vizuális alapját adják.

Menjek vagy maradjak – francia nagybőgőshow vagy Kóristák 2

Szombaton a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ünneplik a születésnapot. A Székesfővárosi Zenekart 1923. április 5-én műkedvelők alakították meg Bor Dezső alapító karnagy vezetésével. 1930-ban munkanélküli, zeneakadémiát végzett profi muzsikusok hozták létre a Budapesti Hangversenyzenekart. A két társulat 1939-ben egyesült. Ez a zenekar búcsúzott el az emigrációba induló Bartók Bélától és Pásztory Dittától a Zeneakadémián, Ferencsik János vezényletével.

—- Szombat, április 5.—-

…Falk Art Fórumra

Április 5-én a Falk Miksa utcára és környékére a hagyományoknak megfelelően teljes hosszában, a Kossuth Lajos tértől a Szent István körútig kitelepülnek a környék régiségkereskedői, antikváriusai, és délután kettőtől este tíz óráig több mint 50 programmal várják a nagyérdeműt. A tavalyi nagy sikert követően idén is lesznek tűzzsonglőrök, koncertek, tárlatvezetés, és számos, ismert képzőművész által festett padon lehet majd lepihenni. A gyermekeknek az egyetlen fővárosi gyermekkönyvesbolt, a Pagony valamint a Noha Stúdió és Alkotóműhely segít izgalmasabbá tenni a délutánt.

Menjek vagy maradjak – francia nagybőgőshow vagy Kóristák 3


…ingyenes tárlatvezetésre a nemzeti galériába

Amennyiben megvesszük szombatra a jegyet a Mátyás király öröksége című kiállításra, ingyenes tárlatvezetést kapunk a jegy mellé a Magyar Nemzeti Galériában. A kiállítás nyitva tartása alatt további hat szombaton – április 19-én, május 3-án, 17-én, 24-én, június 7-én és 21-én – hirdet a galéria ingyenes tárlatvezetéseket, amelyek 11 és 15 órakor indulnak. A március 28-án megnyílt kiállításra, amely egyebek mellett táblaképeket, kódexeket, ötvösmunkákat vonultat fel, a késő reneszánsz kor képzőművészetébe nyújt betekintést, Mátyás király halálától, azaz a Jagelló-kortól (1490-1526) a török kiűzéséig terjedő időszakba. A 450 műtárgy között ritkaságokat is megtekinthetünk, ilyen a Kassai Graduálé gazdagon díszített énekeskönyvpárja, amelynek darabjait először állítják ki együtt.

Menjek vagy maradjak – francia nagybőgőshow vagy Kóristák 4



…elektronikus pörgésre az A38 Hajóra

Az Andy Turner és Ed Handley alapította a pörgősebb The Black Dog projektje mellett létrehozta a melankolikusabb Plaid című vonalat, amelyhez már Björk és a Massive Attackből ismert Nicolette is kölcsönözte már hangját. Emellett dolgoztak már Portishead, Red Snapper, Goldfrapp, Herbert, Grandmaster Flash, Björk és Unkle számok átdolgozásán is, de segédkeztek Nicolette dupla DJ Kick mixének elkészítésénél is.

Az este másik sztárja a Kode9, az egyik legnevesebb dubstep kiadó, a Hyperdub vezére. A Hyperdub adta ki két, szinte megjelenése pillanatában klasszikussá lett, és világszerte óriási sikereket elérő Burial című albumát, valamint számos más dubstep mérföldkövet, amelyek teljesen egyedi hangzásukkal vívtak ki elismerést a dubstepen túli zenei körökben is. Mellettük még hazai vonalon üdvözölhetjük még Cadikost, azaz Séfel Pált, aki egykor az Anima Sound Systemmel kezdte pályát. Leginkább a Jungle, d’n’b, hiphop vonalon hozza a formát, így szinte minden elektronikus műfajra felkészülhetünk az este.

—-Vasárnap, április 6.—-

…francia bőgőshow-ra

A L’Orchestre de Contrebasses hat virtuóz tehetségből áll (zeneszerzők és előadóművészek is egyben), akik a hangzás és a látvány egységével hatnak a közönségre, kitágítva ezzel a zene határait. A bőgő szólamai érzékivé, megnyugtatóvá és varázsossá teszik az élményt: álomvilágba vezető repülés ez. Míg Le Mystere des bois vulgaries című előző lemezük hódolat volt a jazz előtt, újabb felvételeiken a stílusok keverését, és a bőgők véletlenszerű alkalmazásának lehetőségeit járják körül. A zenészek egy színpadi show keretében adják elő szerzeményeiket. Az emberi mozgásból és a hangszerek megjelenítéséből pedig fantasztikus tánckart alkotnak.

Menjek vagy maradjak – francia nagybőgőshow vagy Kóristák 5


…a Titanic filmhajótörötteit keresni

Csütörtökön indult a Titanic Filmfesztivál, amely már 15 éve végzi filmművészeti leletmentő expedícióját, és elérhető közelségbe hoz egy hajóderéknyit a világ kortárs filmtermésének legaktuálisabb művész-, kultusz-, botrány- és dokumentumfilmjeiből.

Menjek vagy maradjak – francia nagybőgőshow vagy Kóristák 6

Most vasárnap például a Vérvonal című izlandi thrillert. Ebben egy genetikai kutatóintézet alkalmazottja elkeseredett kutatásba kezd a hivatalos iratok között, hogy magyarázatot találjon kislánya agybetegségének eredetére. Ezzel párhuzamosan Erlendur nyomozó vizsgálatot indít egy öregember meggyilkolásának ügyében, aki meglehetősen bizarr életet élt sötét alagsori lakásában. Ez az első látásra teljesen szokványosnak tűnő eset összekapcsolódik egy harminc évvel korábbi rejtéllyel, ami egy négyéves kislány halálát lengi körül. Úgy tűnik, a gyilkost csakis a magányos farkas, Erlendur kerítheti kézre (akinek eközben drogfüggő lányával is rendeznie kell viharvert kapcsolatát), bármilyen árat is fizessen érte…

—-Moziba, kiállításra—-

Április sokszínű. A mozikba a természet és társadalom festésével köszönt be, a mai világ magányos kamaszainak letargiájával és tragédiájával (Paranoid Park), intellektuális-csevegős komédiázással és finom társadalombírálattal (2 nap Párizsban), utcai táncfilmmel (Streetdance – Step Up 2.), a civilizációból az érintetlen tájba vágyó „kvázi hippi” portréjával (Út a vadonba) és egy a természetfilm-mesefilm ötvözetéből született lebilincselő alkotással (A róka és a gyerek).
Bővebben >>

Menjek vagy maradjak – francia nagybőgőshow vagy Kóristák 7

Nemrég, szerdán nyílt a Magyar Természettudományi Múzeum interaktív kiállítása. Miért nem élnek ma mamutok, miért aggódunk a felmelegedés miatt, és mi köze mindennek az emberhez? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ az összeállítás.

Menjek vagy maradjak – francia nagybőgőshow vagy Kóristák 8

Bővebben >>

—-Maradjak… … tévézni—-

Péntek, április 4.
21:54
m2

Florida, a paradicsom

Jim Jarmusch 1984-es filmjét azért is érdemes megnézni, mert érintőlegesen magyar vonatkozásai is vannak. A Bálint Eszter által megformált Éva ugyanis Budapestről Amerikába érkezik, de az ott élő nagynénje csak dolgoztatja és zsarnokoskodik felette. Éva számára azonban akkor sem derűsebb a világ, amikor unokabátyja, Willie és annak társa, Eddie, némi kártyanyereséggel a zsebükben, elviszik Floridába. A pénz hazájában pénztelenül (hisz a fiúk hamarosan mindent elveszítenek) nyomorúságos az élet.

Menjek vagy maradjak – francia nagybőgőshow vagy Kóristák 9

Szombat, április 5.
21:00
m2

Chihiro Szellemországban

Hayao Miyazaki sajátos világot hoz létre rajzfilmjeiben, ahol a japán mese- és szellemvilág elevenedik meg. Chihiro, a tízéves, önfejű kislány meg van győződve arról, hogy az egész világ körülötte forog – épp ezért képtelen belenyugodni abba, hogy szüleivel új városba költözik, és csalódottságát meg sem próbálja leplezni az utazás alatt. Amikor az erdőben eltévedve egy különös zsákutca végére érnek, a kis család rábukkan egy sötét alagútra, amelynek másik végén szellemváros fogadja őket. Az üres utcákon fejedelmi lakomától roskadoznak az asztalok: az éhes szülők mohón a finom ételekre vetik magukat, ám hamarosan disznóvá változnak, amikor a városban felbukkannak a valódi vacsoravendégek. Az eldugott mesevilág lakói ősi istenek és más csodalények, uralkodója pedig Yubaba, a gonosz boszorkány. Chihiro csak akkor mentheti meg szüleit, ha hasznossá teszi magát Szellemországban és munkát talál magának a banya hatalmas fürdőházában.

Menjek vagy maradjak – francia nagybőgőshow vagy Kóristák 10

Vasárnap, április 6.
23:40
m2

Kóristák

“Azokban a filmekben, amelyek igazán hatással voltak rám, van egy közös dolog: mindegyik arról szól, hogy hogyan járul hozzá valaki ahhoz, hogy a világ élhetőbb legyen. Én leginkább emiatt szeretem a mozit.” – mondta egyszer Christophe Barratier, a film rendezője. A Kóristák pedig tényleg arról szól, ahogy egy ember, egy született pedagógus jobbá teszi maga körül a világot. Emellett az is kiderül, hogy még a legjobb pedagógus sem tehet meg minden csodát.

Menjek vagy maradjak – francia nagybőgőshow vagy Kóristák 11

1949. Franciaország. Clément Mathieu, a munkanélküli zenetanár elvállal egy felügyelőtanári állást egy nehezen kezelhető gyerekek számára fenntartott nevelőintézetben. Az igazgató, Monsieur Rachin által bevezetett és alkalmazott kemény, rideg nevelési módszerek megdöbbentik az új tanárt. A zene varázsának és a közös éneklésnek köszönhetően azonban Mathieu-nek sikerül megváltoztatnia a gyerekek hétköznapjait…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik