Élet-Stílus

Szávay: egyesben véget ért az amerikai álom

Kapcsolódó linkek


tenisz.lap.hu
sport.lap.hu


A magyar teniszrajongók optimistán várták a női egyes negyeddöntőjét, Szávay Ágnes ugyanis a New Haven-i döntőben egyszer már megszorongatta az előrébb rangsorolt orosz Szvetlana Kuznyecovát, ám akkor a sérülése közbeszólt. Most egészségesen várta a találkozót, ugyanakkor így is alulmaradt…

A rossz kezdés a teljes első játszmára rányomta a bélyegét. Kuznyecova behúzta az első gémet, és rögtön elvette Szávay adogatását, a sajátját pedig ezt követően nullára hozta. Kilenc perc után tehát 3:0-s hátrányba került a tehetségünk. A negyedik játékban Szávay kitűnően szervált, két ászt is bevágott, ezzel szépített. Több gémet azonban már ne tudott nyerni.

Négy évvel idősebb ellenfele két bréklabdát hárítva 4:1-re módosította az állást, majd újra brékelt, ezt követően megnyerte saját szervagémjét, és egyúttal a szettet is. A 26 percig tartó első játszmában a mentális fáradság jeleit mutató Szávay kétszer annyi önhibát vétett, mint az orosz, ráadásul nyerő ütéseket rontott, míg ellenfele agresszívan, és ami fontos: kevés hibával játszott. A folytatásban Kuznyecova rögtön elvette Szávay adogatását – a meccs során harmadszor –, s mivel a sajátját nem rontotta el, 2:0-s előnyre tett szert.


Szávay: egyesben véget ért az amerikai álom 1

Szávay Ágnesnek nem sikerült az újabb bravúr (MTI/EPA)




Ezt követően mindkét játékos hozta az adogatójátékát – egészen a végéig. Igaz, a hetedik gémben újra rezgett a léc, de Szávay remek adogatásokkal visszajött 0:30-ról. Egyértelműen erőre kapott a magyar tini, a fogadásokban is feljavult, ugyanakkor csak megizzasztani tudta a 2004-es bajnokot, aki 5:4-nél saját szervagémjében három meccslabdához jutott, és élt is a lehetőséggel.

Szávay 1 óra 7 perc alatt kapott ki, de teljesítménye előtt meg kell emelni a kalapot, hiszen a negyeddöntőig vezető úton szettet sem veszített, és többek között a hetedik kiemelt Nagyja Petrovát is legyőzte, ráadásul párosban Grand Slam-elődöntőt játszhat. Egyesben pedig, ha egy kis rutint szerez, valamint nem sérülten készül a nagy tornára (mint történt az most), ennél is tovább juthat a jövőben. A US Openen az egyesben elért eredményével 150 ezer dollárt keresett. Párosban a cseh Vladimira Uhlirovával a Csan Jüng-csan, Csia Jüng-csuang tajvani kettőssel csütörtökön csatázik majd a döntőbe jutásért.


US Open, Flushing Meadows
Női egyes, negyeddöntő:
Kuznyecova (orosz, 4.)-Szávay 6:1, 6:4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik