Élet-Stílus

Vinokurov csapata nem indulhat a Vueltán

A kerékpáros Vuelta a Espana szervezői nem hívták meg az Astanát a szeptember 1-jén rajtoló spanyolországi viadalra, mert a csapat két versenyzője is megbukott az idei Tour de France-on. Az eltiltott Floyd Landis eközben hegyikerékpárral versenyez.

Németországban áll a bál

Eljárás indult Udo Sprenger, a Német Kerékpáros Szövetség alelnöke ellen, mert egy ismeretlen feljelentő szerint korábban doppingszerekkel segítette a versenyzőket. Sprengert 1998 és 2002 között, egy alapítványon keresztül tiltott szereket juttatott csapata bringásainak. Az ügyben gyorsított eljárásra kerül sor, mert Sprenger tagja a szeptember végi stuttgarti országúti vébé szervezőbizottságának.

Az Astana két sztárja, a kazah Alekszandr Vinokurov és Andrej Kasecskin két hét különbséggel vérdoppinggal bukott le a francia körversenyen. Az új kazah fővárosról elnevezett gárda Vinokurov doppingolása miatt visszalépett a háromhetes versenytől, és lemondta az összes augusztusi fellépését. A csapat vezetői azonban jelezték, hogy szombaton a keret tagjai megkezdték a svájci edzőtáborukat.

Az idei Vuelta szeptember elsején kezdődik, ezen a csapat elvileg részt vett volna, ha a szervezők nem gondolják másképpen. A tavalyi versenyen mellesleg Vinokurov győzött a spanyol Alejandro Valverde és Kasecskin előtt.

A tavalyi Tour de France-on aratott győzelméért harcoló, doppingbotrányba keveredett amerikai Floyd Landis eközben a hétvégén második lett egy coloradói hegyikerékpáros versenyen. A leadvillei 100 mérföldes (közel 160 km-es) viadalon a csípőműtéten átesett bringás 7 óra 30 másodperc alatt ért célba, 1:43 perccel elmaradva az ötszörös győztes Dave Wiens mögött.

„Amíg harcolok az igazamért, addig nem árt tréningezni is. Nagyon jó érzés, hogy amíg a nyeregben vagyok, csak a versenyre kell összpontosítanom” – jelentette ki Landis, aki ellen eljárás folyik, mert a 2006-os Tour-sikere után kiderült, a franciaországi viadal egyik szakaszán szervezetében magas volt a tesztoszteronszint.

Amennyiben bűnösnek találják, két évig nem versenyezhet, igaz, az országúti szakágban most sem szerepelhet, mert bevonták az erre szóló licencét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik