Élet-Stílus

Kettős McLaren-győzelem Monacóban

Hamiltont megelőzve Alonso győzött Monacóban, a harmadik helyre Felipe Massa hozta be a Ferrarit. Kimi Räikkönen kört kapott, összetettben a címvédő vezet.

Kapcsolódó linkek

fernandoalonso.lap.hu
sport.lap.hu

Megismételve a tavalyi Renault-s sikerét, ismét rajt-cél győzelmet aratott Fernando Alonso a Monacói Nagydíjon. Elsőségét egyedül a másik McLaren-t vezető Lewis Hamilton veszélyeztette, de a kétszeres spanyol világbajnok remekül rajtolt, és onnantól kezdve hibátlan versenye volt.

Az időmérő edzéshez hasonlóan a két McLaren gyorsabb volt ellenfeleinél. Alonso 16 kör után már a két utolsó autót le is körözte, a verseny felére pedig már csupán az első négy autó nem kapott kört. A kétszeres világbajnok a futam végéig megőrizte első helyét, annak ellenére, hogy a második kerékcsere után a puhább keveréken Hamilton, 21. körrel a vége előtt beérte. Előzni azonban nem tudott.

Alonsónak ez a második győzelme idén, pályafutása során viszont 16-odszor volt ő a legjobb. Hamilton eddig az összes Forma-1-es versenyén dobogóra állhatott, az utóbbi négy versenyen pedig mindannyiszor második volt. Érdekes, hogy az idei év eddigi öt versenyét három különböző pilóta nyerte. Jelenleg, győzelmeinek köszönhetően Alonso vezet a pontversenyben, azonos pontja van Hamiltonnal.


Kettős McLaren-győzelem Monacóban 1

Tönkreverték a mezõnyt a McLarenek (Reuters)


A monacói nem Ferrari pálya, Michael Schumacher 2001-es sikere óta nem sikerült itt nyerniük, és most sem volt ez másként. Az átszínezett autók lassabbak voltak, mint az ezüst nyilak. Felipe Massa veszélytelen volt a két McLarenre, de megtartotta harmadik helyét, ő volt az egyetlen, akit nem köröztek le.

Kimi Räikkönen a rajtnál négy helyet is javított, csakhogy ezután beragadt Jenson Button mögé. A finn 41 körön keresztül vonatozott így. Nem igazán látszott, hogy szeretné megelőzni ellenfelét, persze mentségére legyen mondva elképesztően sok üzemanyagot cipelt, 48 kört tett meg egyhuzamban. Végül nyolc helyet javított és egy pontot szerzett, de így is jelentősen lemaradt a pontversenyben.

A Renault örülhet, hiszen Giancarlo Fisicella megszerezte a csapat idei legjobb eredményét, a negyedik helyig jutott. Robert Kubica kihasználva a jobb taktikáját, a boxban megelőzte csapattársát és negyedikként zárt. Mögöttük Alex Wurz futott be, aki folyamatosan jutott előrébb, mialatt csapattársa, Nico Rosberg bár sokáig jól hajtott, végül visszaesett és a 12. helyen intették le.

Ki kell emelni a legtöbbet előző Scott Speedet, aki 18. helyről indulva kilenc hellyel jutott előrébb, megérdemelte volna, hogy pontot szerezzen.

Nyilatkozatok

Fernando Alonso: “Nagyszerű eredmény ez a triplázás.: pole pozíció, leggyorsabb kör, győzelem. Remek volt ezzel a jó autóval versenyezni. Volt némi gond a gumik szemcsésedésével, de aztán ez megoldódott. 16 futamgyőzelmem van, de még soha nem nyertem még egyperces előnnyel a harmadik pilóta előtt, bizonyára ez a legszebb győzelmem.”

Lewis Hamilton: “Többször is nekimentem a falnak a verseny során. De elég erős volt a kocsi, hogy az ütéseket kibírja. Kemény volt, próbáltam minél közelebb kerülni és előzni is akartam. Nyomást akartam rá gyakorolni, de Fernando kétszeres világbajnok és nem nagyon követ el hibákat. Nem sikerült, talán legközelebb. A forgalom jelentett problémát, ami megnehezítette a helyzetemet, de ez mindig ilyen Monacóban.”

Felipe Massa: “A McLaren ma hihetetlen tempót mutatott. Még ha 150 százalékkal jobban megyek, akkor sem tudtam volna befogni őket. Arra gondoltam, hogy megpróbálom befejezni a versenyt és a legtöbb pontot begyűjteni. A következő versenyre meg kell próbálnunk javítani. A forgalom tönkretette a versenyemet a McLarenekkel szemben, ők elhúztak, én meg beragadtam.”

Monacói Nagydíj, végeredmény:
1. F. Alonso (McLaren-Mercedes) 1:40:29,329
2. L. Hamilton (McLaren-Mercedes) + 4,095
3. F. Massa (Ferrari) + 1:09,114
4. G. Fisichella Renault +1 kör
5. R. Kubica (BMW-Sauber) +1 kör
6. N. Heidfeld (BMW-Sauber) +1 kör
7. A. Wurz (Williams) +1 kör
8. K. Räikkönen (Ferrari) +1 kör
9. S. Speed (Scuderia Toro Rosso) +1 kör
10. R. Barrichello (Honda) +1 kör
11. J. Button (Honda) +1 kör
12. N. Rosberg (Williams) +1 kör
13. H. Kovalainen (Renault) +2 kör
14. D. Coulthard (Red Bull Racing) +2 kör
15. J. Trulli (Toyota) +2 kör
16. R. Schumacher (Toyota) +2 kör
17. T. Sato (Super-Aguri) +2 kör
18. A. Davidson (Super-Aguri) +2 kör
19. C. Albers (Spyker) +8 kör

Kiesett:
20 A. Sutil (Spyker) 55. kör
21 M. Webber (Red Bull Racing) 19. kör
22 V. Liuzzi (Scuderia Toro Rosso) 2. kör

Pilóták pontversenyének állása:
1. Alonso 38 pont
2. Hamilton 38
3. Massa 33
4. Räikkönen 23
5. Heidfeld 18
6. Fisichella 13
7. Kubica 12
8. Rosberg 5
9. Coulthard 4
10. Trulli 4

Konstruktőri vébé:
1. McLaren-Mercedes 76
2. Ferrari 56
3. BMW-Sauber 30
4. Renault 16
5. Williams 7
6. Toyota 5
7. Red Bull Racing 4
8. Super Aguri 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik