Élet-Stílus

Orrszarvú-lombikbébi született az állatkertben

A világon először Budapesten született mesterséges megtermékenyítés útján fogant orrszarvú. Bár az anyaállat eleinte gyengéden bánt kicsinyével, szopni nem engedte. Ezért az állatkerti szakemberek a mesterséges nevelés mellett döntöttek.

Kedd este 17 óra 55 perckor egészséges utódot hozott a világra Lulu, a Fővárosi Állat- és Növénykert szélesszájú orrszavúja. A kicsi a világ első olyan orrszarvúja, amely mesterséges termékenyítés útján fogant, és egészségesen a világra is jött.

Lulu mesterséges megtermékenyítését még 2005. szeptember 8-án egy német, osztrák és magyar állatorvosokból álló csapat végezte. A mesterséges megtermékenyítésre egyébként azért volt szükség, mert a budapesti állatkertben élő két orrszarvú, Easy Boy és Lulu nem mutattak egymás iránt kellő szexuális érdeklődést. A két orrszarvú 1983-ban fiatalon került a magyar főváros állatkertjébe, és kettőjük között inkább baráti, testvéri kapcsolat alakult ki. A mesterséges megtermékenyítéshez használt ondót Easy Boytól vették le, így ő a kicsi apja.

Az orrszarvúak vemhességi ideje 16-18 hónap, január elejétől kezdve lehetett számítani a kicsi világra jövetelére. A kedd délutáni ellés után az állatorvosok azt tapasztalták, hogy Lulu idegesen védte a kölykét. A kicsi aktívnak és vitálisnak tűnt, egy órával megszületése után már lábra is állt. Jóllehet Lulunak teje is van, szopni mégsem engedte borját. Az ilyesmi nem ritka az anyaságban még járatlan, tapasztalatlan patásoknál – vélik a szakértők. Mivel nyolc és fél óra elteltével az újszülött erőnléte létkérdéssé vált, a gondozók megetették egy életfontosságú ellenanyagokat tartalmazó kolosztrumkészítménnyel. Az így felerősített borjút ismét megpróbálták az anya gondjaira bízni, de az agresszív viselkedésűvé vált Lulu miatt ez sikertelennek bizonyult. Így az állatkerti munkatársak most mesterséges neveléssel kívánnak gondoskodni az újszülöttről.

A Fővárosi Állat- és Növénykert hangsúlyozza, hogy jelen pillanatban az orrszarvúak nyugalma a legfontosabb, ezért Lulu kicsinyét előreláthatólag két-három hónap múlva láthatja a nagyközönség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik