Élet-Stílus

Jövőre kezdik Zugló új városközpontjának építését

Az új zuglói városközpont felépítésére vállalkozó lengyel Echo Investment vállalat három neves nemzetközi építészirodát bízott meg a központ koncepciójának kidolgozásával – közölte a társaság az MTI-vel hétfőn. A 150 millió eurós építés jövőre kezdődhet.

A lengyel ingatlanfejlesztő Echo Investment az idén júniusban vásárolta meg a zuglói önkormányzattól a budapesti Bosnyák tér közelében található 6,8 hektáros területet. A Csömöri út, Rákospatak utca, Bosnyák utca és Mosztár utca által behatárolt területen a lengyel vállalat egy olyan új városközpontot kíván építeni, amely közösségi térként szolgálhat Zugló és a környék lakosainak, ahol egyaránt lehet hivatalos ügyeket és vásárlást intézni, illetve szórakozni.

Mint az önkormányzat és az Echo Investment közti szerződés – ez év nyarán történt – aláírásakor elhangzott, a cég 150 millió euró beruházással építi fel Zugló új városközpontját a Bosnyák téren. Az 5 év alatt megvalósuló beruházásban szerepel az új közigazgatási centrum, lakópark, irodák, valamint a tér melletti MTK-pálya helyén egy sport- és kulturális központ felépítése is. Az új városközpont bevásárlóközpontja kapcsolódik a 4-es metró végállomásához. A sport- és kulturális központot a kerület a saját pénzéből építi (ez 2,5-3 milliárd forintba kerül), míg az önkormányzat az új székházát lízingelni fogja a befektetőtől.

A most megnevezett három tervezőcég, az amerikai Laguarda.Low, az angol Chapman Taylor és a Benoy feladata volt, hogy egy multifunkcionális városközpont terveit tegyék le az asztalra. A legjobb koncepciót az Echo Investment még ebben az évben bemutatja a Zuglói önkormányzatnak, és végül a legelőnyösebb terv kerül megvalósításra.

Az amerikai Laguarda.Low kifejezetten a vegyes felhasználású központokra szakosodott, és terveit Észak- és Dél-Amerikában, Európában és Ázsiában is alkalmazták már. Nevük fémjelzi a brazil Campinas városban található legnagyobb dél-amerikai kereskedelmi központot. Egy Magyarországhoz jóval közelebbi vegyes felhasználású központra példa a 2002-ben tervezett bécsi központi pályaudvar (Wien Mitte).

Az angol Chapman Taylor specialitása régebbi, lelakott városrészek újjáélesztése. Városrész-felújító koncepcióikat igénybe vették már Londontól kezdve Madridon át egészen Zágráb történelmi városrészéig.

A szintén angol Benoy építésziroda több mint 50 éve működik, és mára a világ 23 országában állnak a tervei alapján készült épületek. Egyik legfrissebb projektjük az angliai Peterborough városának újjáépítése, amely 21. századi metropoliszt varázsol a kis városkából.

Az Echo Investment elsődleges célja, hogy a környezet igényeinek legjobban megfelelő központot valósítson meg, ezért is kért több megoldást a helyszínre. A terv véglegesítése után várhatóan 2007-ben indul az építkezés, és a számítások szerint legkésőbb 2010 végére készül el Zugló új városközpontja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik