Élet-Stílus

Húsz Van Gogh-kép már megérkezett

Már csaknem húsz mű megérkezett Budapestre Vincent van Gogh alkotásai közül, amelyekből december 2-án nyílik kiállítás Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban – közölte az intézmény főigazgatója az MTI-vel.

„Már mintegy húsz műtárgy itt van Budapesten, a többi folyamatosan érkezik” – mondta Baán László, hozzátéve, hogy a tárlaton a holland festő összesen 77 alkotása lesz látható. A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a bemutató képei közül az első a hónap elején érkezett a múzeumba. A washingtoni National Gallery of Artból kölcsönzött, Parasztház Provance-ban című, 1888-ban festett alkotást november 2-án mutatták be.

A főigazgató elmondta, hogy előző nap, szerdán csomagolták ki Az arles-i nő: Madame Ginoux című festményt, amelyet van Gogh néhány hónappal a halála előtt festett, 1890-ben; ez az egyik legismertebb portré, amit készített.

A kép Rómából érkezett, s a kiállítás egyik fő műve lesz – tette hozzá, jelezve: a festmény korábban jött, a képeknek ugyanis egy ideig az akklimatizáció miatt állniuk kell az adott térben.

Baán László rámutatott, hogy ennek az egyetlen képnek a biztosítási értéke 8,5 milliárd forint, de ennél értékesebb mű is lesz a kiállításon. A tárlatra több mint 40 gyűjteményből, köztük az amszterdami Van Gogh Múzeumból, a párizsi Musée D’Orsay-ból, a New York-i The Metropolitan Museum of Artból, valamint a washingtoni National Gallery of Artból is érkeznek remekművek.

A kiállítás képei biztosításának összege meghaladja a 150 milliárd forintot. A három és fél hónapig nyitva tartó tárlaton a külföldi múzeumoktól kölcsönzött képek mellett a Szépművészeti Múzeum tulajdonában lévő rajzok és grafikák, valamint egykor hazai magángyűjteményekben őrzött művek is megtekinthetők. A kiállításon a holland mester első éveit meghatározó alkotók, köztük Rembrandt, Delacroix, Daubigny és Millet egy-egy jelentős művét is bemutatják, összesen 150 festményt, rajzot és sokszorosított grafikát tár a nagyközönség elé a Szépművészeti Múzeum.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik