Élet-Stílus

Betiltották Boratot Oroszországban

Betiltották az álkazah brit komikus Borat című filmjét Oroszországban, mert etnikai csoportokat, vallási érzelmeket sérthet. Kazahsztán külügyminiszter-helyettese meghívta a sztárt országába.

A film ugyanakkor kirobbanó világsiker. Sacha Baron Cohen a főszereplő brit komikus valódi neve, aki már évek óta kitartóan Borat Szagdiejev kazah újságírónak mondja-adja ki magát. Filmje Borat amerikai tanulmányútjáról szól, és persze egy fiktív Kazahsztánról. Cohen életképeiben úgy szerepelnek a kazahok, mint akiknek kedvenc italuk az erjesztett lóhúgy, minden családi ünnepség előtt jókedvük megalapozásaként kutyát lőnek, és nemzeti sportjuk a tehénboksz. Egy kazah diplomata szerint a film erőszakosnak, primitívnek és elnyomónak ábrázolja országát, és a valósághoz semmi köze.

Cohen „gyümölcse” azonban, úgy tűnik, igencsak beérett, évek állhatatos mókázásának és munkájának eredményeként. A brit komikus jó ideig átverte közönségét, meg részben a világot kazahságával. Igazi „hülyítési vadászterülete” az Egyesült Államok volt – ahol könnyen boldogult.

Halandzsahimnusz és feleségkeresés

Előfordult, hogy egy amerikai futballstadionban a mérkőzés kezdete előtt a mikrofonhoz kéredzkedett, és az amerikai–kazah barátságot méltatva közölte, elénekli országa himnuszát. A mérkőzésre váró közönség türelmesen végighallgatta a halandzsa nyelven – de azon aztán nagyon folyékonyan – előadott első versszakot, ám a negyedik strófának a végén már idegesen fészkelődött, végül aztán a botrány elkerülése végett úgy kellett szelíden elválasztani Cohent a mikrofontól.

Egy másik csínytevésekor a brit komikus egy tévéműsorban azzal fordult egy párkereső céghez, hogy amerikai feleséget szeretne hazavinni Kazahsztánba, de olyat, akinek szántási ismeretei is vannak.

Sértődés és gesztus

Cohen műsorai miatt többször felemelte szavát a Washingtonban akkreditált kazah nagykövetség. Kétségbeesett sajtóattaséja az év elején a The Washington Post című amerikai lapnak kijelentette: „Sacha Baron Cohennek semmi köze Kazahsztánhoz, nem képviseli országomat, nem is beszél kazahul”.

Rakhat Alijev külügyminiszter-helyettes – Nazarbajev elnök veje – pár hete más hangot ütött meg: békítő gesztusként felajánlotta Cohennek a vendégeskedést. „Megértem, hogy sokak érzelmeit sérti Cohen show-ja, de kell hogy legyen humorérzékünk, és tisztelet mások kreatív szabadsága iránt” – mondta. Cohen eddig még nem élt a meghívással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik