Élet-Stílus

Már a mozikban: Szabadság, Szerelem

A vízilabdás 1956-os történelmi drámában nyomulnak az érzelmek – és a szovjet tankok. A hatása alól nem vonhatjuk ki magunkat.

Eredeti cím:

Szabadság, Szerelem
magyar, 2006; 120 perc;
Rendező: Goda Krisztina;
Forgatókönyvíró: Joe Esterhas története alapján Joe Esterhas, Gárdos Éva, Bereményi Géza, Divinyi Réka;
Operatőr: Gulyás Buda, Vecsernyés János;
Zene: Nick Glennie-Smith;
Producer: Andrew G. Vajna;
Szereplők: Fenyő Iván, Dobó Kata, Csányi Sándor
Mozistart: október 23.,
Forgalmazó: InterCom;
Honlap

Az ötvenedik évforduló kapcsán mintegy tucat (tévés-mozis) játékfilm született 1956-ról (Mansfeld, Budakeszi srácok stb.). Ellenben tény, hogy a legnagyobb figyelemmel kísért alkotás Andy Vajna produkciója, amellyel a külhonban – konkrétan Hollywoodban – filmkarriert befutó producer legszemélyesebb filmjét készítette el.

Nehéz úgy vászonra vinni 1956-ot, hogy érdekes és a (zömmel fiatal) mozinéző-közönség számára vonzó, megérintő és tanulságos legyen. A professzionális stábnak – rendező: Goda Krisztina (Csak szex és más semmi), forgatókönyvírók: Joe Esterhas, Gárdos Éva, Bereményi Géza és Divinyi Réka – köszönhetően a Szabadság, Szerelem ilyen, ami elveszett a réven (drámai mélység), visszajött a vámon (közérthetőség). Korántsem mondanánk bajnak, hogy a film hollywoodi hatáselemekkel él, még ha történetesen visszafogottan is. Többször jutottunk el az elérzékenyülési határig (minden alkalommal, ahányszor felcsendült a himnuszunk), örültünk, hogy a háttérben a magyar trikolór lobogott, és nem az amerikai, és szívünk szerint futottunk volna az utcára forradalmat csinálni, ugye, lehetőség éppen lett volna rá.

A történet szerint magyarországi pólós fiúkat tenyerükön hordozza még a diktatórikus hatalom is, hiszen a sikerük csak jó szolgálatot tesz az ország hírnevének. Az összetartó legények 1955-ben beleszaladnak egy pofonba, amikor a moszkvai mérkőzésüket elcsalja a bíró, és így kikapnak. Alig várják a következő évi melbourne-i olimpiát, ahol visszavághatnak. Ám közvetlenül a szpartakiád előtt kitör a forradalom, amiben a csapat „sztárja”, Karcsi (Fenyő Iván) és legjobb barátja, Tibi (Csányi Sándor) szintén részt vesz. Karcsinak megtetszik a tömegből egy talpraesett leány, Viki (Dobó Kata), és egyre inkább a lánnyal és az eseményekkel törődik, mintsem a vízipólóval. (Többet nem árulunk el a sztoriból, tartogat fordulatokat).

Fenyő Iván ügyesen alakítja az öntudatra ébredő elkényeztetett sportoló-kedvencet, Dobó Kata azonban halovány, ha például közös jelenete van az epizódszereplő Szávai Viktóriával, utóbbi színésznő lejátssza a színről. S ha már mellékfigurák: nehezen felejthető perceket szerez Haumann Péter az ávós főnök figurájában, ökölbe szorul a kezünk, ha negédesen hízeleg (igazi Coca Colával vagy házi sülttel kínál), és megremeg a térdünk, amikor felemeli a hangját, és a szemébe nézünk, s rögvest bevallunk, aláírunk mindent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik