'56
Élet-Stílus

Békés tüntetésnek indult

Előző nap
Az október 23-án lezajlott budapesti tüntetések nem előzménynélküliek. A Budapesti Műszaki Egyetem központi épületében a megelőző napon diákgyűlésen hallgatták meg a szegedi egyetem küldöttjét. Nap végére körülbelül háromezer diák elhatározza, hogy csatlakozik a szegediek által újra életre hívott MEFESZ-hez. Arról is döntést hoztak, hogy másnap az utcákra vonulnak, hogy követeléseinek hangot adjon és kifejezzék a lengyel változások iránti rokonszenvüket. Az általuk összeállított 16 pontot a Magyar Rádió, kérésük ellenére, nem olvasta be.


Agitáció
A forradalom első napján reggel az főváros hallgatóinak többsége már tudott arról, hogy valami készül, mivel a Műegyetem lapja a Jövő Mérnöke hírt adott az előző napi gyűlésről, az újságot pedig lelkes fiatalok egész nap terjesztették a többi egyetemen. Így aztán már délelőtt özönlöttek a diákok a Műegyetemre.
Egy óra körül elterjedt a hír, hogy a belügyminiszter betiltotta a megmozdulást, másfél órával később azonban a rendeletet visszavonták.

A egyetemisták elindulnak
Kopácsi Sándor a főváros rendőrfőkapitánya személyesen is megjelent, hogy biztosítsa a jelenlévőket: a tüntetés törvényes.
Nem sokkal később a lelkes fiatalok elindultak a lengyel származású magyar szabadságharcosról elnevezett Bem tér felé.
Az ezen a parton haladók gyakorlatilag csendesen haladtak észak felé, szemben a Pesti oldalon gyülekezőkkel, akiknek a célja szintén a Bem tér volt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik