Élet-Stílus

Moszkvában ősz van, Svájcban hőségrekord

Zürichben és Genfben is megdőlt a júliusi hőségrekord, Moszkvában viszont a szokatlanul hideg a nyár közepe.

Ősziesre fordult az idő Moszkvában és térségében, ahol pénteken nem emelkedett 14-16 fok fölé a nappali hőmérséklet egy sarkvidéki eredetű hidegfront miatt. A meteorológusok azt jósolták, hogy a városon kívül lehetnek olyan helyek, ahol 12 Celsius foknál sem lesz melegebb. A péntekről szombatra virradó éjszaka mindössze 8-10 fok várható az orosz fővárosban, s 6-11 fok a környékén. Az orosz meteorológusok adatai szerint 1950 óta csak öt alkalommal fordult elő – legutóbb 1990-ben -, hogy július végén nem volt melegebb 16 foknál Moszkvában.

A Balti-tenger vizének hőmérséklete 2-3 fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál – állapította meg a Gauss német kutatóhajó. A rostocki Balti-tengeri Kutatóintézet szerint az erős hőmérsékletkülönbség miatt alig cserélődik a felszíni melegebb és a mélyebben fekvő hideg víz, ezért előfordulhat, hogy a tengerfenéken élő organizmusok oxigénhiány miatt elpusztulnak.

Az időjárási adatok mérésének 142 évvel ezelőtti kezdete óta nem fordult elő Svájcban, hogy olyan forró legyen a július, mint az idén. Az Alpoktól északra 4,5-5,5 fokkal magasabb volt eddig a júliusi középhőmérséklet a sokévi átlagnál – közölték a meteorológiai szolgálatnál. Zürichben az eddigi 22,5 fokos átlaghőmérséklettel már megdőlt az 1883-as 22,0 fokos júliusi napi középhőmérsékleti rekord, hasonlóképpen Genfben 23,8 fokkal az eddigi 23 fokos rekord. Az Alpok déli lábainál is nagy a hőség, de ott még tartotta magát az 1928-as 25 fokos júliusi középhőmérsékleti rekord.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik