Élet-Stílus

Egyelőre nem szigorodik a műszaki vizsga

Korábban a műszaki vizsga szigorodását jelentette be Kóka János közlekedési miniszter, de a papíron augusztusban induló új rendszernek még a tervei sem készültek el.

Az eredeti elképzelés szerint augusztus elsejétől minden egyes műszaki vizsgán ellenőrizni kellett volna az autók alváz-, illetve motorszámát, illetve azt, hogy megegyeznek-e a belügyi gépjármű-nyilvántartásban tárolt adatokkal. Erre eddig csak az átíratást megelőzően, az eredetiségvizsgálattal volt szükség.

A Népszabadság értesülése szerint a „tárca egyes vezető tisztségviselői a belügyi eredetiségvizsgálatban érdekelt cégek egyikét kérték volna fel az integrált vizsgálatok lebonyolítására, de a kiválasztott cég konkurenseinek fellépése meghiúsította elképzelésüket”.

Arról, hogy valójában mikortól várható az új, integrált műszaki vizsga bevezetése, még nem tudni semmit. Egyelőre a pályázatot sem írták még ki a szükséges technológia beszerzésére, és még azt sem tudni, kell-e majd érte az autósoknak fizetniük.

Nem lelkesednek az ötletért a közlekedési felügyeletek sem, amelyek szerint az autók azonosítóinak ellenőrzésétől a műszaki vizsgák elhúzódása várható. Egyelőre azonban nem fenyeget az újfajta vizsgarendszer, a tárca még a tartható határidő kitűzésével van elfoglalva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik