Élet-Stílus

Schmitt Pált tiszteletbeli elnöknek?

A Magyar Olimpiai Bizottság tíz elnökségi tagja pénteken bejelentette, hogy nem kíván Schmitt Pál MOB-elnökkel, vagy a NOB-bal jogi vitákba bocsátkozni, a magyar sport belügyét kiteregetni.

Bár változatlan az álláspontjuk – hogy a sportból száműzni kell a politikát -, új beadványt fogalmaztak.
Tették ezt az előtt, hogy kérésükre – augusztus 7-én, hétfőn 10 órakor – sor kerül a 18 tagú elnökség rendkívüli ülésére. A “tízek” rendkívüli közgyűlés összehívását szorgalmazzák szeptemberre, annak okaként és céljaként pedig az új beadvány szerint – tűnik ki az MTI-nek eljuttatott közleményből – a korábbi alapszabály-módosító indítványtól függetlenül a MOB hatékonyabb érdekképviseletének és érdekegyesítő képességének helyreállítását, valamint biztosítását jelölik meg.

A MOB 165 tagja közül eddig 102-en írták alá azt a módosító indítványt, amely szerint párt országos elnöke, főtitkára, alelnöke meghatározott időn belül ne tölthesse be a MOB elnöki, vagy főtitkári posztját. Schmitt Pál MOB elnök, NOB-tag, egyszersmind a Fidesz alelnöke az elképzelést diszkriminatívnak értékelte, ezért panaszt tett a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál. Az előterjesztők a különböző médiumokban elmondták, tiszteletben tartják bármely MOB-tag politikai nézeteit, de el akarják érni, hogy ezek a nézetek a MOB-on belül, annak kapcsolatában, képviseletében ne kaphassanak szerepet. A pénteki közleményben idézik a Magyar Olimpiai Bizottság alapszabálya I. fejezetének 1. paragrafusát, amely szerint “a MOB politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független”.

Az elnökség tíz tagja úgy véli, “a MOB jelenlegi elnöke sokirányú kötelezettségvállalása következtében nem tudja a MOB érdekeit a korábbiakhoz hasonló hatékonysággal képviselni. Javasolják, hogy Schmitt Pál a továbbiakban a MOB örökös tiszteletbeli elnökeként segítse itthon és külföldön az olimpiai mozgalmat, a Magyar Olimpiai Bizottság pedig válasszon új elnököt”.
Az előterjesztők új indítványának megítélése – mint ahogy azt az MTI-nek megfogalmazott álláspontjukban hangsúlyozták – a NOB-tól függetlenül kizárólag a MOB belügye. A MOB-tagoknak jogukban áll többségi szavazással eldönteniük, hogy kit látnának szívesen a MOB élén.

A pénteki közleményt megelőzően csütörtökön dőlt el, hogy augusztus 7-én kerül sor a rendkívüli elnökségi ülésre. Előtte a MOB vezetéséből tíz tag – benne három alelnök – távolmaradt a múlt pénteki üléstől, egyúttal pedig jelezte, hogy Schmitt Pál elnöktől az ok és a cél megjelölésével rendkívüli tanácskozás összehívását kéri. Kamuti Jenő, a testület főtitkára a javasolt időpontok közül választva jelölte ki a rendkívüli elnökségi ülés dátumát.

A távirati iroda megkeresésére Gyárfás Tamás, a MOB alelnöke, aki egyben a szerdán kezdődő magyarországi úszó Európa-bajnokság szervezőbizottságának elnöke is, elmondta, az ATV-n sugárzott, Friderikusz Sándornak adott csütörtöki nyilatkozata után az úszó Eb lezárulásáig nem kíván az üggyel foglalkozni.
“Ennyivel tartozunk a világklasszis úszóknak” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik