Élet-Stílus

Szövetségi kapitány

Sven-Göran Eriksson
Születési idő: 1948. február 2.
Születési hely: Torsby, Svédország

Már kinevezésekor számos kritika érte a svéd szakembert, hiszen korában nem ült még külföldi mester az angol válogatott kispadján. Bár a németországi vb-re csoportelsőként jutottak ki az angolok, de ennek ellenére nem némultak el a távozását sürgető hangok, és az egyik brit pletykalap által megszervezett botrány miatt, a torna után mindenképpen más folytatja a helyén.
Eriksson játékosként nem sokra vitte, a svéd másodosztályban futballozott, de edzőként szinte mindent megnyert, amit csak lehet.

Pályafutását otthont kezdte a Degerforsnál, majd az IFK Göteborgot irányította. A csapattal bajnoki címet illetve UEFA-kupát nyert. A Benficához szerződött, ahol a portugál bajnokságot több alkalommal is elhódította, és BEK-döntőbe vitte a fővárosi alakulatot. Innen Olaszországba szerződött. Az AS Romával kupát nyert, majd a Fiorentinához került, 91-től pedig ismét a Benficát következett, és egy újabb bajnok cím. 1992 és 1997 között a Sampdoriához került, utolsó évében itt is kupát nyert. Pályafutásában egy másik olasz csapat, az SS Lazio következett. 1998-ban kupa illetve szuperkupa-győzelem, 1999-ben UEFA-kupa győzelem, míg 2000 bajnokságot nyert a fővárosi gárdával, végül innen került az angol csapathoz, amellyel viszont még annak ellenére sem sikerült kiugró eredményt elérnie, hogy a világ egyik legerősebb kerete álla a rendelkezésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik