Élet-Stílus

Szövetségi kapitány

Marcello Lippi
Születési idő
: 1948. április 11.
Születési hely: Viareggio, Olaszország

Sokak által a klubfoci koronázatlan királyának nevezett Lippi az olasz csapattal az idei tornán természetesen a végső győzelemre tör. Lippi játékosként nem alkotott maradandót. Savonában kezdte karrierjét, majd a Sampdoriához csatlakozott 1970-ben, és kilenc éven keresztül hű is maradt a klubhoz, végül a Pistoiesénél vezetett le.


Első edzői megbízatását 1982-ben a Sampdoriánál kapta, ahol az ificsapatot dirigálta. Innen a Pontedera Sienához, a Pistoieséhez és a Carrareséhez került, mielőtt megkapta volna az első Serie A-s munkáját. 1989-ben a Cesena kispadjára ülhetett, majd ezután a Lucchesét és az Atalantát irányítja. Első komolyabb sikerét azonban már a Napolival éri el. Az 1993-1994-es szezonban a csapat a rendkívülien erős bajnokságban nagy meglepetésre megszerzi a hatodik helyet.

Ezután már a Juventushoz hívták, és ő rögtön az első évben meg is hálálja a bizalmat. Bajnokságot nyer, egy évvel később pedig a Bajnokok Ligája döntőjében legyőzik tizenegyesrúgásokkal az Ajaxot. A bajnoki címet ugyan megnyeri 1997-ben és 1998-ban, de ez idő alatt két BL-döntőt is veszít a Borussia Dortmund illetve a Real Madrid ellen. 2002-2003-ban újabb két bajnokság, de a második Bajnokok Ligája győzelmére várnia kell még. Ezúttal a nagy olasz rivális, az AC Milan ellenében maradnak alul a fináléban. A korábbi évekhez képest csalódást okozó 2003-2004-es szezon után ő váltja a szövetségi kapitányi poszton Giovanni Trapattonit, akinek az irányítása alatt a 2004-es Európa bajnokságon az olasz válogatott még a csoportkört sem éli túl. Lippi egy rendkívülien erős csapatot rakott össze, amelynek a rendkívülien céltudatos és hatékony játékát legutóbb a német válogatott 4-1-es lealázása során csodálhatta meg a nagyvilág.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik