Élet-Stílus

Roche: Thaiföld és a Fülöp-szigetek is gyárthat Tamiflut

A Roche gyógyszergyár hétfői bejelentése szerint Thaiföld és a Fülöp-szigetek is gyárthatják a Tamiflu nevű influenzaellenes szer saját változatát, mivel a Tamiflu egyik országban sincs szabadalommal védve.

Indonézia esetében a Roche a múlt héten közölte ugyanezt, ami egyben azt jelenti, hogy a három ország egyikében sem lesz anyagi vonzata, ha elkezdik a szer gyártását.

Tajvan, ahol a szer szabadalommal védett, korábban azt közölte: ha Tamiflu-készletei kifogynak, maga szeretné gyártani a szert, a kötelező licenceljárás mellett. Kínában és Indiában ugyancsak védett a Tamiflu gyártása. Ugyanakkor a Roche arra figyelmeztet, hogy a Tamiflu előállítása bonyolult, és akár egy évbe is beletelik a gyártási folyamat – amely veszélyes elemeket is tartalmaz – egyes lépéseinek összehangolása.

A gyógyszer szabadalma a fő piacokon a Gilead Sciences Inc. kezében van, a Roche csak a Tamiflu fejlesztési és licencnyújtási megállapodását birtokolja. A szer nem vakcina, szedése azonban segíthet az influenzás fertőzések elkerülésében, illetve meggyorsíthatja a betegség lefolyását, enyhítve tüneteit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik