Élet-Stílus

Sebességhatárok és egyéb veszélyek

Európa legtöbb országában ihatunk egy kicsit, ha vezetünk, de sok más kellemetlen meglepetés érhet bennünket külföldön autózva.

Külföldre utazva az Európai Unió országaiban egyszerű a dolgunk, elég, ha a hazánkban megszerzett jogosítványunk kéznél van, a nemzetközi engedélyt általában nem kell kiváltani a vezetéshez. A nemzetközi jogosítványra az unióban autóbérlésnél lehet szükségünk. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy ez a papír nem helyettesíti eredeti jogosítványunkat. A kettőt együtt kell magunkkal hordani.

Irány a pálya!

Az Unió országain belül nem egységesek a sebességhatárok, ezért mindenhol érdemes tájékozódni a megengedett sebességről. Városban és országúton már nagyobb a hasonlóság a többi európai ország és hazánk között. Lakott területen belül 50 km/óra a megengedett sebesség, országúton pedig többnyire 90-es sebességet lehet tartani.

Németország kivételével az Unió országaiban gyakorlatilag mindenhol fizetni kell az autópályák használatáért. Szlovákia a legolcsóbb, itt egy éves matrica ára csak 7700 forint, a 7 napos pedig 1050 forintba kerül személyautókra. Ausztriában 2049 forint egy 10 napos matrica ára, a kéthaviért 5745 forintot kell fizetni. Horvátországban, Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Spanyolországban, Portugáliában és több más országban szakaszonként kell fizetni a hidak és autópályák használatáért.

Vigyázz, rendőr!

Az Unió minden országában kötelező a biztonsági öv használata, mindegyik ülésen, így ezt fokozattan érdemes betartani. Saját és utasaink biztonságán túl azért is, mert külföldön ezt szigorúan ellenőrzik a rendőrök.

Ugyanígy veszélyben vannak a gyorshajtók is, bár itt a szigor nem tér el a magyar rendőrökétől. Svájcban fordítsunk különös figyelmet a sebességkorlátozó táblákra, mivel néhány km/órás túllépésért már fizetni kell. Ausztriában előszeretettel ellenőriznek az autópályákon, de itt 140 km/órás sebességig nem lehet bajunk. Fölötte viszont már súlyos összegek repkednek.

Hazánkban vezetés előtt és közben alkoholt nem fogyaszthatunk, a 0,0-tól semmivel sem térhetünk el. Európa többi országában 0,5 vagy 0,8 ezrelék a megengedett véralkoholszint. Általában egy feles vagy egy pohár sör még belefér vezetés előtt egy félórával, de ez függ a testtömegtől is és a szervezet alkohollebontó-képességétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik