Élet-Stílus

Életmentő IT rendszerek az egészségügyben

Norvégiában tárgyalnak az Európai Unió egészségügyi miniszterei és IT-szakemberei az úgynevezett eHealth program megvalósításáról. Egységes rendszeren dolgoznak az egészséügy és az informatika szakemberei a jobb szinvonalú ellátás érdekében.

Tromso városában ma fejezik be tanácskozásukat az EU egészségügyi miniszterei és a téma szakértői az Európai Bizottság, az EU soros elnökségét ellátó Luxemburg, valamint a norvég kormány szervezésében harmadszor megrendezett eHealth miniszteri konferencián.

Markosz Kiprianu egészségügyi és fogyasztóvédelmi EU-biztos, illetve Viviane Reding információs biztos arra szólítják fel a tagországok kormányait és a magánszektort, hogy igyekezzenek jobban kihasználni az információs és kommunikációs technológiákat az egészségügyben.


Jobb diagnózisok, kevesebb hiba

Az eHealth javítja az egészségügyi ellátás általános színvonalát, s már önmagában az orvosi műhibák kockázatának csökkentése által életeket menthet. Európa-szerte való teljes alkalmazásához az egészségügyi minisztériumok, a technológiát szolgáltatók, a páciensek és az egészségügyi civil szervezetek szoros együttműködésére van szükség. A tromsói konferencia egy lépés ebbe az irányba – mondta Markos Kyprianou.

Az elektronikus kórlapok nagymértékben segítik a helyes diagnózis felállítását, a megfelelő kezelés kiválasztását, ily módon csökkentik az orvosi hibák lehetőségét. A rendszer egyúttal gazdaságos is, Dániában például évente egymillió eurót spórolnak meg az elektronikus beszámolóknak köszönhetően, s amennyiben minden orvosi beszámolót ilyen formában továbbítanának, a megtakarított összeg elérné a 3,5 millió eurót – mondta a konferencia jelentőségét hangsúlyozvaViviane Reding.

A bizottság még az idén egészségügyi honlapot indít, amelyen naprakész információkat kínál a vonatkozó uniós rendelkezéseket illetően, továbbá linket az országos és regionális egészségügyi hatóságok, civil szervezetek honlapjaira.

A norvégiai konferencia és kiállítás bemutatja az eHealth európai sikerét, az eHealth alkalmazását elősegítő projekteket, amelyek az EU Közegészségügyi Programja és Információs Társadalmi Technológiai Kutatások hozzájárulásával jöttek létre, írja az europa.eu.int.


Három magyar régió az úttörők között

Magyarországon rövid időn belül kiírják az első közbeszerzési pályázatokat, s uniós támogatással egyelőre három régióban kezdődik meg az egészségügyi információ-technológia fejlesztése.

Pécsi, debreceni és miskolci központú konzorciumok összesen 4,1 milliárd (egyenként 1,35 milliárd) forintos támogatáshoz jutottak a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programra (HEFOP) beadott sikeres pályázatuk eredményeként. A konzorciumok összesen 39 kórházat, valamint 259 háziorvost tömörítenek, így jóvoltukból valóban a dél-dunántúli, észak-alföldi és észak-magyarországi térség egésze fejlesztheti az egészségügyi munka háttérbázisát.


Elektronikus aláírás – kevesebb drága vizsgálat

A fejlesztések célja az, hogy megteremtsék a beteg-orvos és a többféle célú és irányú orvos-orvos kapcsolat informatikai alapját. A beteggel kapcsolatos adatokat (korábbi zárójelentéseket és leleteket) továbbra is az adatot felvevő intézmény őrzi, ám azokhoz – a beteg hozzájárulásával, a lekérdező orvos azonosítása és jogosultságvizsgálata után, kizárólag a beteg adott betegségével összefüggésben – az aktuális kezelőorvos elektronikusan hozzáférhet. Így elkerülhetők a feleslegesen elvégzett, ismételt vizsgálatok, a “betegutak” lerövidülnek. Nem csak a megtakarítás fontos (hiszen a lelet utazik, nem a beteg, s kevesebb drága vizsgálatra van szükség), hanem kialakul a rendszerben működő egészségügyi ellátók közötti munkamegosztás, például az egyik kórházban felvett röntgen- vagy CT-képeket egy másik kórházban is kiértékelhetik.

A projekt eredményeként javul a betegellátás színvonala, nő a betegek komfortérzete, javul az egészségügyi ellátás regionális költséghatékonysága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik