Belföld

Elfoglalták Orbán Ráhel mentorának éttermét Gulyás Mártonék

Vasárnap késő este ért véget a Közös Ország Mozgalom és A Város Mindenkié aktivistái erőszakmentes ellenállási akciója, amelynek során ülősztrájkot kezdeményeztek a Pest-Buda nevű, a Budai Várban található étterem-hotelben. Gulyás Márton nyilatkozata szerint azért tették ezt, mert a vendéglátóhelynek otthont adó épületet a Budavári Önkormányzat messze áron alul adta bérbe a vállalkozás tulajdonosainak, akik így a közvagyont magáncélú profitszerzésre használhatják.

Az étteremtulajdonos Zsidai Roy havi 126 ezer forintot fizet a négy lakásért, amelyekben a luxusapartmanokat kialakították. Zsidait korábban Orbán Ráhel, a miniszterelnök szállodaiparban és turizmusban járatos lánya a mentorának nevezte.

126 ezerért bérelnek négy önkormányzati lakást Zsidai Royék a budai várban
Hogy aztán egyetlen éjszakára 88 ezer forintért kiadják azokat.

Magyarországon ma lakhatási válság van, ami azt jelenti, hogy tízezreknek nincs semmilyen lakhatásuk, százezrek élnek szegényes és súlyosan egészségkárosító körülmények között, és további millióknak okoz jelentős problémát a lakhatásuk fenntartása és biztosítása. Ilyen körülmények között köztulajdonban álló, lakhatási célú ingatlant magáncélra, messze áron alul bérbe adni nem pusztán felelőtlenség, hanem aljas és embertelen cselekedet, bár az aljas és embertelen hatalom szempontjából érthető: az étterem tulajdonosai köztudottan jó kapcsolatot ápolnak a miniszterelnök családi körével. Ma Magyarországon pedig ez a rend: aki közel áll az Orbán-családhoz, annak nyílnak lehetőségek, sőt csak azoknak nyílnak lehetőség. Nekik szabadon lehet rabolniuk és megkárosítaniuk a közvagyont, nekik megadatik a gyarapodás

– írta a mozgalom közleményében az akciót magyarázva. Hangsúlyozták, hogy szociális bérlakásokat és országos lakásfenntartási, adósságcsökkentési támogatást követelnek, valamint a gyermekes családok lakhatáshoz való jogának az intézményesítését.

Az eseményeket a Mérce online közvetítésében lehetett követni. E szerint az étterem időközben úgy döntött, hogy bezár, így a vendégek elmentek, csak az aktivisták maradtak a helyen, és például Móricz Zsigmond regényéből, a Rokonokból olvastak fel. A helyszínre érkezett a rendőrség is, az utcán lévő aktivistákat igazoltatták, de mivel a bent tartózkodók nem követtek el jogszabálysértést, ezért nem intézkedtek ellenük, maradhattak az étteremben.

Az étteremfoglalás ideje alatt a Közös Ország Mozgalom és A Város Mindenkié aktivistái szabadegyetemet tartanak: felvá…

Közzétette: Közös Ország Mozgalom – 2017. november 19.

 

A tiltakozást késő este fejezték be, amikor is az étteremtől átvonultak a Legfőbb Ügyészség elé, a Markó utcába. Az ügyészség épületén egy táblát helyeztek el úgy, hogy az a „Mészáros Lőrinc Gazdagodásáért és Büntetlenségének Biztosításáért Felelős Legfőbb Ügyészség” feliratot adja ki.

Az ülősztrájk végeztével aktivistáink a Legfőbb Ügyészség épületéhez vonultak. Az épületre a következő táblát helyezték…

Közzétette: Közös Ország Mozgalom – 2017. november 19.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik