Belföld

„Több tízezer család számára mi vagyunk az sztk”

Lehet eredményes kórházat csinálni – ezt a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója állította az intézmény 10 éves születésnapját ünneplő keddi rendezvényen. Lantos Gabriella 2011 óta igazgatja a „Róbertet”, és szerinte piacvezetővé váltak: a hazai magánegészségügy legszélesebb szolgáltatási palettáját kínálják.

A Róbert Kórház számai impozánsak: megalakulása óta 200 ezren fordultak az ottani szakemberekhez, és több mint ötezer gyerek született náluk. Az egy évtized alatt 1 milliárd forintot költöttek a magánkórházra a tulajdonosok, 2017-ben az árbevétele már eléri a 2 milliárd forintot.

Lantos szerint ma ott tartanak, hogy

utálják őket az állami szektorban, mert „hozzánk jönnek át az orvosok”.

Összesen 250-en dolgoznak náluk, húszra tehető azon orvosok száma, akik otthagyták az állami egészségügyet. A Róbertben olyan orvos is dolgozik, aki külföldről jött haza.

Itt egzisztenciát találnak az orvosok és a nővérek. Legálisan megkeresik azt a pénzt, amiből meg lehet élni

– hangsúlyozta az operatív igazgató, aki hozzátette, a hálapénz írmagját is kiirtották a Róbertben.

A Róbert bár egy több száz ágyas városi kórház forgalmát bonyolítja le, 55 ággyal üzemel, de törekszenek arra, hogy akit nem kell, azt ne nyissanak fel. Így a beteg gyorsabban gyógyul, kevesebb időt kell a kórházban töltenie.

Új egészségügyi szakmákat is kialakítottak, például a műtőkoordinátort, aki arra ügyel, hogy a műtők jól kihasználva működjenek. De van egészségügyi adminisztrátor, betegútmenedzser és egészségügyi menedzser is a foglalkoztatottak között.

Az operatív igazgató szerint a sikeres működésük kulcsa az is, hogy széles rétegek számára megfizethető szolgáltatást nyújtanak.

Több tízezer család számára mi vagyunk az sztk.

Lantos Gabriella a kezdetekről szólva elmondta, az egyik legnagyobb kihívás az infrastruktúra volt, egy 40 éves panelépület szintjén állt a kórház épülete. A 4400 négyzetméteren működő intézményt tíz év alatt – Lantos szavaival élve – háromcsillagos szállodai körülményekhez fejlesztették fel. Mégsem a luxusigények kielégítése a céljuk, hanem az egészségtudatos középosztály minőségi kiszolgálása.

Bankból az egészségügybe

A Róbert Kórház többségi tulajdonosa Lantos Csaba, aki az OTP vezérigazgató-helyettese volt. 2007-ben szakított a bankkal, és egészségügyi befektetésekbe kezdet. Ekkor alapította meg a Róbert Károly Magánkórházat is. Elárulta, hogy az első öt évben veszteséget termelt, csak utána lett először nullszaldós, majd nyereséges.

Tavaly a Heti Válasznak adott interjúban beszélt az állami finanszírozású egészségügy problémájáról. Úgy látja, a kórházakat költségvetési intézményi formában működtetni hosszú távon szociológiailag és vezetéselméletileg is kudarcra ítélt vállalkozás.

Róbert Kórház tíz éves születésnapja alkalmából megrendezett konferencián azt mondta, 2007-ben elsőként ismerték fel, hogy Magyarországon is szükség van egy az állami finanszírozástól független, de a szélesebb rétegek számára is elérhető városi magánkórházra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik