Belföld
Budapest, 2012. május 31.
Lantos Csaba, közgazdász, szociológus, a Széll Kálmán Alapítvány elnöke beszédet mond a Fókuszban a nemzeti érdek címmel, a Századvég Alapítvány, a Széll Kálmán Alapítvány és a Heti Válasz Kiadó szervezésében rendezett konferencián Budapesten, a Larus rendezvényközpontban, ahol az Orbán-kormány első két évét értékelik.
MTI Fotó: Soós Lajos

Baráti intés a verhetetlen Orbánnak

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 04. 21. 09:52

A kormánnyal szimpatizáló közgazdászokat tömörítő Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának elnöke a Heti Válaszban értékeli az Orbán-kormány sikereit, nagy tévedéseit. Lantos Csaba szerint a vasárnapi zárva tartás már bevezetésekor biztos kudarc volt. Politikai szempontból jó, hogy a kormány visszakozott, mert azt mutatja, képes az önkorrekcióra.

Orbán Viktornál senki sem látja pontosabban egy népszerűtlen intézkedésre épülő népszavazás borzasztó erejét. (…) Az ügy azért tanulságos, mert három alapvető tévedés is megmutatja magát benne.

Először is tévedés volt, hogy a magánélet sérthetetlenségét biztosító keretrendszer felrúgható. (…) A második tévedés az volt, hogy az erő nyelvére lefordított szervilizmus célravezető. (…)

A harmadik tévedés kommunikációs: a kormány azt gondolta, ha minél nagyobb részt ural és központosít a médiából, akkor egy népszerűtlen intézkedés vagy akár az NVI-botrány sem tud kárt okozni neki.

Ezek komoly tévedések, de – a potens ellenzék hiánya mellett – a kormány éppen azért verhetetlen, mert képes volt korrigálni.

Az üzletember veszélyesnek nevezi a magyarok államfüggőségét, de a stabilitás miatt megértéssel fogadja az olyan populista, „atyáskodó” intézkedéseket, mint a rezsicsökkentés. Nem ért egyet Gyurgyák Jánossal, szerinte nagyot léptünk a polgárosodás felé. Napjainkban új elit születik, bár azt ő is elismeri, nem mindegy, milyen áron, hiszen nem feltétlenül alaptalan a közvélekedés, hogy aki gazdag, az lopja vagyonát. Olyan is van, amit már ő is egyenesen öngyilkos politikának tart.

Nekem sem tetszik, amikor látom, ha valaki pillanatnyi vagyonszerzési igénye miatt befolyásol kormányzást, jogszabályalkotást.

Az egészségügybe befektető vállalkozó szerint jelenleg az intézményrendszerben nyom nélkül tűnne el akár 300 milliárd forint is. Ő két utat lát. A radikálisabb szerkezetváltáshoz 2018 után új kompromisszumot kell kötni a kórházi, klinikai elittel, vagy ki lehet jelölni egy-egy olyan ellátási területet, ahol erőteljesebben bevonják a magánegészségügyet. Elismeri, hogy ennek éppen a Fidesz 2008-as szociális népszavazása tehet keresztbe, noha az már egészen biztos, hogy a középosztálytól felfelé valamilyen módon át kell állni az öngondoskodás rendszerére.

Egy biztos: a kórházakat költségvetési intézményi formában működtetni hosszú távon szociológiailag és vezetéselméletileg is kudarcra ítélt vállalkozás.

Az üzletember a fiatalok elvándorlását nem tartja tragédiának, hiszen hazatérésük után ők is a polgárság részei lesznek, márpedig az interjú végén Lantos Csaba éppen arról beszél, hogy az értelmiségnek mindent meg kell tennie a polgárosodás segítéséért.

Ki kell kényszeríteni a moderáltabb, mértéktartóbb politikát, aminek a kézenfekvő eszköze a nyilvánosság: napirenden kell tartani a fontos ügyeket.     

A 15 éves Heti Válasz újjáalakult tanácsadó testületében: Csoóri Sándor, Freund Tamás, Jankovics Marcell, Lánczi András és Martonyi János mellett egyébként Lantos Csaba is tag lett. A hetilap legfrissebb számában ők is elmondják, szerintük polgárosodottabb lett-e Magyarország.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.