Belföld

„Elmentünk a falig” – megszólalt a Médiatanács legyőzője

Radetzky András, a Médiatanácsot eredményesen perlő Fehérvár Rádió tulajdonosa szerint bebizonyosodott, érdemes volt elmenniük a falig az igazukért, amikor megtámadták az Andy Vajnáékat győztesnek nyilvánító határozatot. A Fidesz szerint semmi szenzáció nem történt.

Örülök az ítéletnek, mert azt tanultam, ha szükséges, az embernek akár a falig is el kell mennie az igazáért, a Fehérvár Rádió most kénytelen volt ezt megtenni.

– mondta a 24.hu-nak Radetzky András. A Fehérvár Rádió tulajdonosát azután kérdeztük, hogy a fővárosi bíróság a Fehérvár Rádiónak adott igazat a múlt héten a Médiatanács ellen, a Velence Meleg-hegy 90,4 MHz helyi rádiós frekvenciapályázat ügyében indított perben. A Médiatanács korábban a kormányközeli B&T Kft.-t, Belénessy Csaba volt MTI-elnök cégét, az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos Rádió 1-hálózatával összekapcsolódni kívánó vállalkozást hozta ki győztesnek.

A bíróság szerint a Médiatanács több szempontból is súlyosan jogsértő módon járt el, egyebek mellett jogszerűtlenül akadályozta a Fehérvár Rádió iratbetekintési kérelmét, megsértette az egyenlő bánásmód alapelvét. A testület azt sem tudta bizonyítani, hogy a Fehérvár Rádió által a B&T Kft. pályázatában kifogásolt húsznál is több hibát joggal hagyta figyelmen kívül. 

Radetzky az ügyről lapunknak azt is elmondta, tisztában van azzal is, hogy ahol emberek dolgoznak, ott szükségképpen előfordulhatnak hibák is, így a Médiatanácsnál is. A szakember szerint az ítélet megteremtette a médiahatóság számára annak a lehetőségét, hogy a hibákat mihamarabb kijavítsa. Erre jó esélyt is lát. Szerinte a döntés nemcsak a Fehérvár Rádiónak, de mindenkinek jó hír, aki hasonló ügyben érintett lehet.

Arra számítunk, hogy ebben a helyzetben a médiahatóság a bíróság ítéletének megfelelően új határozatot hoz, amelyben a hibás pályázatot benyújtó pályázót, azaz a B&T Kft.-t kizárja, és az utána következő, második legtöbb pontszámot kapott pályázót, vagyis a Fehérvár Rádiót hirdeti ki győztesnek

– mondta Radetzky András. A tulajdonos kitért arra is: a Fehérvár Rádió vételkörzet-bővítésként pályázott a velencei frekvenciára, ami azt jelenti, hogy ha a médiahatóság korrigál, akkor a Fehérvár Rádió műsora lesz hallható a velencei 90,4 MHz-en is is.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A tó városhoz közeli felén, így Agárd, Gárdony egy részén, eddig is hallható volt a városi frekvencia tartalmi kínálata, de ezzel a bővítéssel a tó körüli Fejér megyei településeken is javul majd az ellátottság.

– említette Radetzky. A tulajdonos hozzátette, a Fehérvár Rádió tapasztalt helyi rádióként a műsorában eddig is kiemelten foglalkozott a környék kulturális-, gazdasági-, sportéletével, ezután viszont a Velencei-tó környéki települések az eddigieknél is nagyobb figyelmet kapnak majd, hogy ők is a magukénak érezhessék a megyeszékhely rádióját.

Fidesz: nincs semmi szenzáció

A Médiatanács elvesztett perének ügyében egyébként Puskás Imre, a Fidesz szóvivője is megszólalt: az RTL Híradójának azt mondta, ebben semmiféle szenzáció nincs, egyszerűen csak arról van szó, hogy a bíróság szuverén módon működik. A Médiatanács is újra elmondta véleményét: a testület részéről most azt állították, hogy a bíróság érdemben nem vizsgálta az ügyet, csupán eljárási hibákat talált. Az illetékesek közölték: a testület a következő ülésén dönt a velencei frekvencia sorsáról.

A Médiatanács elleni bírósági döntés egyébként másodfokú döntésnek minősül, ellene fellebbezésnek, perújrafelvételnek helye nincs, ám felülvizsgálati kérelemmel még lehet a Kúriához fordulni.

Kiemelt kép: 24.hu/Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Olvasói sztorik