Belföld

Vadai: ne szavazhasson, aki nem élt Magyarországon!

vadai ágnes (Array)
vadai ágnes (Array)
A DK szerint tűrhetetlen, hogy Orbán Viktor a magyarországi adófizetők pénzén vesz magának szavazatokat.

A Demokratikus Koalíció azt szeretné, hogy ne szavazhassanak a magyar választásokon azok, akik soha nem éltek Magyarországon. Vadai Ágnes, a párt alelnöke azt mondta: jognak és kötelességnek együtt kell járnia, ezért csak az voksolhasson, aki viseli annak következményeit.

Az ellenzéki politikus felidézte, hogy a közelmúltban készült el az erdélyi Szászfenesen egy református templom, amelynek építését a magyar kormány anyagilag is támogatta. Orbán Viktor a templomavatón “alig burkoltan kijelentette”, a község azért kapott pénzt az építkezésre, mert 2014-ben “az erdélyi magyarok a Fideszre szavaztak” és akkor várhatnak újabb pénzeket, ha jövőre is így tesznek.

A DK helyesnek tartja, ha a mindenkori magyar kormány hozzájárul a határon túli magyar közösségek oktatási, kulturális kiadásaihoz, nemzeti identitásuk megőrzéséhez. Az ugyanakkor tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy Orbán Viktor a magyarországi adófizetők pénzén vásároljon magának szavazatokat a szomszédos országokban – mondta Vadai Ágnes.

A válaszadók 56 százaléka tudja, hogy a határon túli magyarok elsöprő többsége a Fideszre szavaz.

Néhány hete a Publicus Intézet mérte nemcsak ezt, hanem azt is, hogy a magyarok 68 százaléka helyesnek tartja, hogy a határon túliak kérhetik az állampolgárságot, ám 53 százalék elutasítja, hogy a kormány milliárdokkal támogatja őket, 57 százalék pedig nem ért egyet azzal, hogy szavazati jogot is kaptak.

Azt is figyelembe véve, hogy nem Magyarországon fizetnek adót, mindössze 18 százaléknyian tartják helyesnek, hogy a határon túli magyaroknak van szavazati joga.

.

Nem támogatják a magyarok a határon túliak szavazati jogát
A többség szerint a külhoni magyarok csak a szavazatszerzés miatt fontosak a kormánynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik