Belföld

Minden tizedik kémény ellenőrizetlen

Részletesen ellenőrizte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a kéményellenőrzések mikéntjét a 2013-2015 közötti időszakra vonatkozóan. A végkövetkeztetés szerint a megbízott kéményseprő cégek nem látták el szabályszerűen közfeladatukat.

Az ellenőrzés kizárólag a 2016. júliusi jogszabályi változás előtti időszakot érintette. Ekkor került 17 megye kéményseprő-ipari közszolgáltatása az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feladatkörébe.

Az ÁSZ tájékoztatás szerint a feladatellátásért felelős önkormányzatok a vonatkozó rendeleteket megfelelően alkották meg, a közszolgáltatási díjak felülvizsgálata szabályszerűen történt. A közszolgáltatási szerződéseket szabályszerűen kötötték meg. A katasztrófavédelmi igazgatóságok összességében ugyancsak megfelelően vezették a közszolgáltatók nyilvántartását. A hatósági ellenőrzéseket többségében az előírt gyakorisággal elvégezték és szabálysértés esetén a jogszabálynak megfelelően jártak el.

Viszont a megbízott közszolgáltató cégek az ellenőrzési és tisztítási feladatokat, a megrendelt felülvizsgálatokat hiányosan és nem szabályszerűen végezték. A társaságok több esetben hiányosan, vagy egyáltalán nem értesítették a lakosságot a kémények kötelező ellenőrzéséről. Továbbá a kötelező ellenőrzés meghiúsulásakor a jogszabály előírásai ellenére, több esetben nem értesítették a tűzvédelmi hatóságot.

Az ÁSZ kérdőíves felmérést is készített az ellenőrzött időszakról, amiből az jött ki, hogy 2015-ben hét százalékban elmaradt, további négy százalékban vélhetően elmaradt a kötelező kéményellenőrzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik