Belföld

Rendkívüli tartalékból megy 321 millió a felvidéki kampányra

semjen-zsolt(dd65e08a-ac4e-48a5-ab00-30672451cd1b)(1)(430x286).jpg (semjén zsolt)
semjen-zsolt(dd65e08a-ac4e-48a5-ab00-30672451cd1b)(1)(430x286).jpg (semjén zsolt)

Újabb 321 millió forintot csoportosít át a kormány a szlovákiai magyaroknak szánt programokra.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az összeget a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból csoportosítják át Bethlen Gábor Alaphoz.

Az alapot 2010-ben hozta létre az Orbán-kormány azzal az indoklással, hogy ebben az intézményben egységesítik a határon túli magyarságnak szánt támogatások rendszerét.

Tavaly az alapcélnak megfelelően, vagyis a “világ összmagyarsága nemzettudatának erősítése” érdekében a Bethlen Gábor Alapon keresztül 300 millió forintot adott a kormány a magántulajdonban lévő Dunaszerdahelyi AC fociakadémiájának felépítésére. A futballcsapat tulajdonosa Világi Oszkár az egyik leggazdagabb szlovákiai politikus-vállalkozó, a Slovnaft vezérigazgatója, a MOL igazgatósági tagja.

Augusztusban egy másik a kormányhatározat Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettest bízta meg, hogy a Bethlen Gábor Alap közreműködésével nyújtson 500 milliós támogatást Magyar Szó Lapkiadó Kft.-nek a vajdasági magyarok anyanyelvű tájékoztatására. A kampány, amelybe a Magyar Nemzeti Tanácsot is bevonták, minden bizonnyal a határon túli magyarok a 2018-as magyarországi választásokra szóló, minél nagyobb számú regisztrációját hivatott támogatni.

A kormány helyi programok finanszírozására is talált pénzt a választások előtt. A nemzetpolitikai pénzkeretből a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül hirdetett pályázati lehetőséget „azonosságtudat erősítő” programokra a felvidéki és erdélyi magyar civilek számára. A teljes támogatási keret eddig 600 millió forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik