Foci

Ön épp most tudta meg, hogy fociakadémiát épít Szlovákiában

A "világ összmagyarsága nemzettudatának erősítése" érdekében 300 millió forintot ad a magyar állam a  magántulajdonban lévő Dunaszerdahelyi AC akadémiájának felépítésére.

vs.hu alapos dolgozatban szedte össze, hogyan épít Világi Oszkár, a felvidéki Dunaszerdahelyi AC tulajdonosa a magyar állam Bethlen Gábor Alap 300 millió forintos támogatásával labdarúgó akadémiát és futballpályákat.

A Bethlen Gábor Alap

A Bethlen Gábor Alap, elkülönített állami pénzalap, kiemelt feladata a külhoni magyarság szülőföldjén történő egyéni és közösségi boldogulásának, anyagi, szellemi gyarapodásának elősegítése és kultúrájának megőrzése érdekében támogatások nyújtása. A BGA pénzeszközeinek kezelését ellátó Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. tevékenységével hozzájárul a világ összmagyarsága nemzettudatának erősítéséhez, a magyar-magyar kapcsolatok ápolásához – olvashatjuk bemutatkozásukban.

Tavaly szeptemberben a 24.hu is beszámolt arról, hogy az állami Alap akkor éppen az erdélyi FK Csíkszereda és a 2013. szeptember 25-én a a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával együttműködési megállapodást kötő Székelyföldi Labdarúgó Akadémia által használt labdarúgó pálya felújítására, lelátó építésére is juttatott egy csöppnyi magyar adóforintot.

Megjegyzendő, az Alap támogatása Erdélyben nagyrészt a Márton Áron Gimnázium és a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium felújítására ment és a két sportszervezett által használt labdarúgópálya is annak területén, tulajdonában van, ellentétben a tavaly december 28-án jóváhagyott és aláírt, dunaszerdahelyieknek juttatott 300 milliós támogatással, ami magánvagyonnak tűnik és ahol a labdarúgáson kívül egyéb “közösségi boldogulást” nehezen vélünk felfedezni.

fcdac.sk
Szépen zöldell már az első két pálya és világítanak a kandelláberek is, ahogy kell Forrás: fcdac.sk

Ahogy a vs.hu tényként közli, az egész akadémiai beruházás költsége nagyjából 450 milliót tesz ki, pontosabban 1.5 millió eurót – ezt Világi Oszkár, a dunaszerdahelyi klub tulajdonosa mondta egy sajtótájékoztatón. Az építkezés már megy, kész két pálya (az egyik műfüves), és állnak a reflektorok is. Év végéig még két pályát és egy központi épületet terveznek átadni. összességében egy olyan edzőközpont körvonalazódik, ahol összesen tíz focipályán lehet majd gyakorolni egyszerre.

A pfla.hu oldalon azt olvasni, zajlik a kárpátaljai és székelyföldi alközpont kiépítése is. Nem csodálkoznánk, ha a dunaszerdahelyi lesz a következő partner a sorban.

A Dunaszerdahelyi AC a 21. forduló után 32 ponttal a szlovák első osztályú bajnokság ötödik helyén áll. A legmagyarabb csapat Szlovákiában. Bizonyíték itt:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik