Belföld

Kaáli Intézet: amit Semjén horrornak titulált, azt a parlament foglalta törvénybe

A Kaáli Intézet szerint Semjén Zsolt pontosan azt kritizálta, amit a magyar parlament által elfogadott egészségügyi törvény előír a meddőségi intézetek számára. A miniszterelnök-helyettes horrornak nevezte, ahogy a be nem ültetett embriókkal bánnak. A Kaáli szerint viszont a képviselők 20 éve nem nyúltak a törvényhez, ha nem tartják helyesnek, akkor nekik kellene tenniük valamit.

A törvényi szabályzás esetleges helytelenségéért egy parlamenti képviselőnek és miniszterelnök-helyettesnek a lombikbébi központokat – különösen egy lombikbébi központot – hibáztatni teljességgel érthetetlen és megalapozatlan.

– közölte a 24.hu-val a Kaáli Intézet, miután Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes név szerint támadta meg a magánkézben lévő intézményt. Semjén Veres András püspök lombikellenes felszólalását követően az állami kontroll erősítését emlegetve nyilatkozott az ügyben a Hír Tv-nek:

Amit mi tehetünk, az az, hogy legalább Magyarországon akadályozzuk meg a magyar nőknek és magyar házaspároknak, magyar embereknek az embrióival, magzataival, végső soron – az én fölfogásom szerint – emberekkel, magyar emberekkel, a magzati korukat élő magyar emberekkel kísérletezzenek, legyilkolják őket, lefagyasszák, kidobják őket, és a szöveteiket felhasználják ipari célra.

A Kaáli Intézet levelében visszautasította a KDNP-s politikus állításait. Az intézet hangsúlyozta, hogy az asszisztált reprodukciós eljárások végzése során az egészségügyről szóló 1997-es törvény előírásai szerint jár el. A törvény ugyanis egységesen vonatkozik mind az állami, mind a magánszolgáltatókra.

A jogszabály részletesen előírja, hogy a szolgáltatóknak mit kell tenniük az embriókkal. Eszerint:

  • a reprodukciós eljárás során testen kívül létrejött és be nem ültetett embrióval kapcsolatos rendelkezés jogát az embriót létrehozó házastársak, élettársak közösen gyakorolják. Ez a rendelkezési jog az embriónak a saját célú esetleges későbbi felhasználás érdekében történő letételéről (embrióletét) szóló döntést, vagy más személyeknél végzendő reprodukciós eljáráshoz (embrióadományozás), illetőleg orvostudományi kutatás céljára történő felajánlását foglalja magában.
  • Az adományozás céljából felajánlott embrió legfeljebb 5 évig tárolható, de ez az időtartam egy alkalommal, további 5 évvel meghosszabbítható. A letétbe helyezett embrió tárolásának leghosszabb időtartama 10 év. A fel nem használt embrió a fagyasztva tárolás határidejének letelte előtt – az embrió valószínű károsodásának esetét kivéve – nem semmisíthető meg. A határidő leteltét követően az egészségügyi szolgáltató az embriót megsemmisíti vagy tudományos kutatás céljára – a reprodukciós eljárásban történő felhasználás lehetőségének kizárásával – felhasználhatja, illetve ilyen célból arra jogosult kutató intézetnek átadhatja.
  • Az egészségügyi törvény végrehajtási rendelete szabályozza az ivarsejt, illetve embrió tárolását kizáró körülményeket. Eszerint embrió nem tárolható, ha a pár az embriók fagyasztva tárolását nem kéri.

Az intézet, ahol eddig 26 ezer sikeres megtermékenyítést végeztek el, arra hívta fel Semjén Zsolt figyelmét, hogy az egészségügyi szolgáltatók tevékenysége akkor lenne jogsértő, ha nem a törvény rendelkezései szerint járnának el.

A Kaáli Intézetnek – ahogy a többi szolgáltatónak is – a hatályos törvényt kell betartani. Tehát nemcsak a Kaáli Intézetben nem kerül beültetésre minden embrió (magzat), hanem az összes magyar lombikbébiközpontban – legyen az állami vagy magán.

Mindennek az az oka, hogy a magyar parlamentben ülő magyar képviselők ilyen törvényt hoztak 20 évvel ezelőtt, és ezt a törvényt az embriók tekintetében azóta sem módosították. Ha a képviselők nem tartják helyesnek az egészségügyi törvény ezen rendelkezéseit, az eltelt 20 év alatt – vagy a jelenlegi kormánykoalíció esetében az eltelt 7 év alatt – ezen változtathattak volna. De nem tették. Ha megváltoztatják a törvényt, akkor természetesen majd az új rendelkezések szerint járnak el a szolgáltatók

– közölte az intézet ismét felhívva a figyelmet arra, hogy Magyarországon eddig egyetlen egy esetben fordult elő, hogy meddőségi központ tömegesen semmisített meg embriókat – és ez az egy eset egy állami egyetemi klinikán történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik