Belföld

Semjén törvénytelenséget sejtet a Kaáli Intézettel kapcsolatban

Miután a Kaáli Intézetben nem kerül minden magzat beültetésre a méhbe, fölmerül a kérdés, hogy mi történik azokkal a megfogant emberi életekkel, amelyeket nem ültetnek be anyaméhbe,

ezt mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Hír Tv-nek, azt sejtetve, hogy a lombikbébiprogrammal foglalkozó intézménynél törvénytelenség áll fent. Szerinte legyilkolják, lefagyasszák, és kidobják az embriókat, és szöveteiket ipari célra használják fel.

Ráadásul azt követően, hogy Veres András győri megyéspüspök bűnösnek nevezte azokat a párokat – és születendő gyermeiket -, akik részt vesznek a lombikbébiprogramban, Semjén úgy nyilatkozott, hogy várják Veres és a katolikus egyház javaslatait egy olyan szabályozásra, amely megfelel az egyház tanításainak és orvos-biológiai szempontból is működőképes.

A Kaáli Intézet a családügyi kabinetbe minap beválasztott miniszterelnök-helyettes szavaira úgy reagált, hogy a betegek kérhetik, hogy az embriókat lefagyasszák, de felajánlhatják más meddő párnak, illetve kutatási célra is. Kérhetik a megsemmisítést is, de ilyenre még nem volt példa.

Az intézet nem kereskedik embriókkal, és nem is dobja ki őket. 

“Ez annyira ritka. Európában se hallottam, meg Amerikában. Az ilyet senki nem meri megcsinálni, ezt csak Magyarországon merik megcsinálni egy állami intézetben” – nyilatkozta Kaáli Nagy Géza, az intézet alapítója.

Balog Zoltán miniszter a minap azt nyilatkozta, hogy a kormány támogatja a lombikbébiprogramot, és szélesíteni kívánja.

(Kép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik