Belföld

Balog: Perelni fogjuk a Snétberger-iskolát veszélyeztető követelést

Több hónapos tanácstalankodás után jogi védelmet kaphat a felsőörsi Snétberger-tehetségközpont, amelynek működését április óta fenyegeti egy 145 millió forintos követelés.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere lapunk kérdésére azt válaszolta:

Perelni fogunk.

A 24.hu hétfőn írta meg, hogy tavasz óta a végrehajtó jóindulatától függ a hátrányos helyzetű roma fiatalok zenei oktatását végző Snétberger-iskola működőképessége, miután a szervezet ellen jogerőre emelkedett az elbocsátott operatív igazgató követelése.

Tromposch Julianna operatív igazgató, és az iskola működtetéséért felelős cég, a Camp Europe Felsőörs Oktatási Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársa volt egészen 2017 elejéig. Miután kirúgták, arra hivatkozva, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában saját szellemi termékeként regisztráltatta a roma gyerekek mentorálásának módszertanát, a módszertan jogosulatlan használatáért 85 millió forintos kártérítést, 5 millió forintos sérelemdíjat, valamint 55 milliós szerződésfelmondásért járó kártérítést kért az iskolától.

Áder János köztársasági elnök  és felesége, Herczegh Anita a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központban Tromposch Juliannával, a központ operatív igazgatójával és Snétberger Ferenc művészeti igazgatóval 2015. július 8-án.
Fotó: MTI / Illyés Tibor

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában megtudtuk, hogy Tromposch 2014-ben úgy nevezett önkéntes műnyilvántartásba adta le a „cigány nemzetiségű fiatalok tehetséggondozásának” módszertani leírását.

Az 5 ezer forint ellenében biztosított önkéntes műnyilvántartás azonban valójában nem ad sem szerzői jogi, sem a szellemi alkotásra vonatkozó jogi védelmet.

A hivatal tartalmilag egyáltalán nem vizsgálja a „zacskóban leadott” műveket. Az eljárás csupán arra szolgál, hogy vitás esetekben bizonyítani lehessen, hogy a kérdéses mű egy adott időpontban létezett.

A nagyösszegű követelés mégis jogerőre emelkedett, amit az is segített, hogy a 2015-ben létrehozott állami szervezetrendszerben éppen egy kívülről meglehetősen áttekinthetetlen átalakulás zajlik. Két évvel ezelőtt az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. vásárolta meg az iskolát fenntartó Camp Europe Felsőörs Oktatási Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonjogait. Az Erzsébet-program milliárdos állami vagyonát kezelő cég azonban időközben felszámolás alá került, sem honlapja, sem működő telefonos elérhetősége nincs, ahogy az Erzsébet Vagyonkezelőt tulajdonló, ugyanarra a címre bejelentett másik állam közeli cégnek, a Hunguest Vagyonkezelőnek sincs.

A tulajdonjogra vonatkozó kérdésünkre Balog Zoltán azt mondta, hogy az iskolát hamarosan átadják majd a Snétberger Alapítványnak.

A miniszter az átadással kapcsolatban egyelőre nem árult el részleteket, csupán azt hangoztatta, hogy az Emmi 2016 végén 300 millió forintos támogatásban részesítette a központot.

Kimelt kép: Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik