Belföld

Elmeorvoshoz vizsgálatra küldenék a feljelentőket

Pszichológiai vizsgálatnak vetnék alá azokat, akik úgy jelentenek fel a tízmillió házmester országában, mintha nem lenne holnap. Legalábbis ezt kezdeményezi egy jogász-pszichológus, Szöőr Anna, ötletéről az InfoRádióban beszélt.

A törvényi változás kidolgozására pedig egy ügyvédekből, orvosokból és pszichológusokból álló munkacsoportot is létrehozott, ami a jövő héten már össze is ül és megkezdi a munkát.

Szöőr nem véletlenül hozakodott elő ötletével, Magyarországon 2014-ben 37 ezer különböző témájú feljelentés történt. A megoldás szerinte az, ha:

minden feljelentővel egy szakértő tesztet töltetne ki, elbeszélgetne, tehát az illető igazságügyi elmeszakértői vagy pszichológiai vizsgálaton esne át.

Úgy gondolja, ha pszichológusok, pszichiáterek beszélgetnének a feljelentőkkel és érzik a visszatérő paranoid jelleget, azokat pszichológushoz küldenék. Ezután a szakember dönti el, szabad-e egyáltalán komolyan venni ezeket az ügyeket.

Úgy véli, mindenkinek joga és kötelessége feljelentést tenni, ha visszásságot észlel, de „nem normális dolog, hogy a hatóságok munkáját folyamatosan akadályozzák.”

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke szerint ugyanakkor túlzás lenne egy ilyen megoldás és személyiségi jogokba ütközne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik