Belföld

Új fejezetet nyithat az oktatásban a magyar fiatalok ötlete

Egy éve világversenyen díjazták, ma már az egyetemen is használják azt az applikációt, ami egy új korszak kezdetét jelentheti a jövő orvosainak képzésében.

Tavaly júliusban írtunk először az InSimu Patient nevű alkalmazásról, amelynek magyar megalkotói akkor éppen a Microsoft diákoknak szóló, nemzetközi startup-versenyének véghajrájában szerepeltek. Az Imagine Cup seattle-i döntőjén 35 csapat szállt versenybe, az InSimu Patient pedig kategóriájában harmadik lett.

Hiába hibázol, nem hal bele senki: egy lépésre a világsikertől a magyar csapat
Debreceni fiatalok készítettek egy alkalmazást, ami forradalmasíthatja az orvostudományt. Betegek ezreinek az esélye nőhet meg a helyes diagnózisra és a gyógyulásra ezzel a startuppal. A készítőket áttörésnek számító fejlesztésükről kérdeztük.

Azoknak, akik akkor lemaradtak a magyar fiatalok világsikeréről, gyorsan összefoglaljuk, mi is az az Insimu Patient. A magyar alkalmazás az egészségügyben, ezen belül a diagnosztikában hoz forradalmi újdonságot. Célja, hogy javítsa a betegek esélyét a helyes diagnózisra és a gyógyulásra. A fiatal orvosok és orvostanhallgatók az applikációban szimulált betegeken készülhetnek fel valódi emberek gyógyítására.

Működésének lényege, hogy az orvosjelölt kap egy pácienst tünetekkel, hasonlóan a valós szituációkhoz. A dolga az, hogy eldöntse, milyen vizsgálatra van szüksége, ezután ki kell találnia, mi a páciens baja. Nemcsak az számít, hogy milyen pontos a diagnózis, hanem az is, hogy mennyi pénzt és időt igényel a kezelés. Így lényegében

anélkül készülhetnek fel a tényleges gyógyításra, hogy valódi emberéletek épségét veszélyeztetnék.Az Imagine Cup okozta világsiker óta már közel egy év telt el, azóta pedig a magyar fiatalok fejlesztése újabb mérföldkőhöz érkezett. Lezajlott az első, Insimu Patient által támogatott diagnosztikai kurzus a Debreceni Egyetemen, ami azt jelenti, hogy az odajáró orvostanhallgatók elsőként tesztelhették a világversenyen díjazott applikációt.

Fotó: Insimu

Azaz sikerült bebizonyítaniuk, hogy az alkalmazás nem csak egy orvosoknak szánt játék, hanem hatékony eszköz a jövő orvosainak egyetemi képzésében. Az elmúlt év izgalmairól dr. Tóth Gábor, az InSimu ügyvezetője és társalapítója mesélt a 24.hu-nak. Elárulta, hogy az applikáció felhasználóinak köre hamarosan bővülni fog, hiszen a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő magvető tőkeprogramja támogatja majd az alkalmazás piacra vitelét.

Az alkalmazás fejlesztői nagyon izgalmas időszakot tudhatnak maguk mögött, mivel az Imagine Cup magába foglalt egy több hónapos startup továbbképző tréninget is, ami segített nekik elsajátítani a legfontosabb üzleti ismereteket és előadói készségeket.

Miután hazatértek Amerikából, az app fejlesztésére, egyetemi tesztelésre és ezzel párhuzamosan a projekt finanszírozási háttérének megteremtésére fókuszáltak, jelenleg pedig már

a termék nemzetközi piacra vitelére koncentrálnak.Az alkalmazás tovább fejlesztése jelenleg több fronton is zajlik, tudtuk meg dr. Tóth Gábortól: folyamatosan bővítik az applikáció lelkét jelentő orvosinformatikai adatbázist, valamint az app megjelenésében is lesznek változások, hogy az ősz folyamán már a lehető legjobb felhasználói élményt tudják biztosítani az orvosképzésben résztvevők számára.

Szívesen tesztelnéd te is az appot?

Azok az érdeklődők, akik szeretnének bekapcsolódni az egyelőre zártkörű tesztelésbe és visszajelzéseikkel szeretnék segíteni a fejlesztői munkát, itt tudnak regisztrálni.

Az InSimu fejlesztői közül hárman is a Debreceni Egyetemen tanultak, ezért szerették volna, hogy a debreceni hallgatók próbálhassák ki először az alkalmazást és innen induljon el az orvosképzést nemzetközi szinten támogató kezdeményezésük. Elmondásuk szerint az oktatók nyitottan fogadták az alkalmazás egyetemi kurzus szintre emelését, és szakmai segítségükkel támogatják a projektünket.

A hallgatók egy angol nyelvű, választható kurzus keretei között ismerkedhettek meg az Insimu Patient használatával. Az órákon húsz fő vett részt kifejezetten azzal a szándékkal, hogy közelebb kerüljön az esetorientált orvosi gondolkodásmód elsajátításához. A kurzus, amelynek idén már részét képezte az InSimu Patient, a korábbi években is indult és gyorsan betelt.

Ez jól tükrözi, hogy valós igény van a hallgatók részéről azokra a megoldásokra, melyek az elméletben megszerzett ismeretek gyakorlatba való átültetését segítik. A korábbi évekhez képest újdonság volt az, hogy az alkalmazással való megismerkedést követően, több órán keresztül az InSimu Patient applikáció virtuális betegeiről gondolkodtak közösen a hallgatók.

Azonban a tanulás nem ért véget a tanteremben, hiszen a hallgatók az app segítségével akár a kurzus után otthon, önállóan, kockázat nélkül is tudják fejleszteni diagnosztikus gondolkodásmódjukat

– mondta dr. Tóth Gábor.

A diákokról elmondása alapján egyértelműen elmondható, hogy örömmel tölti el őket az, hogy nem csak a megszokott módon tanulhatnak. Élvezik, hogy megtapasztalhatják a felelősséget, olyan vizsgálatokat kérhetnek, amit csak jónak látnak, persze a virtuális betegek adta biztonságos keretek között.

Szakmai kihívásként élik meg, hogy próbára tehetik magukat valós körülmények között és nagyon fontosnak tartják az azonnali, pontos és objektív visszajelzést. A hallgatókra motiváló erővel hat, hogy minden eset megoldása után, viszonylag rövid időn belül egy egyértelmű visszajelzést kapnak a teljesítményükre vonatkozóan. Ez a hagyományos oktatás keretei között sokkal nehezebben kivitelezhető.

Fotó: Getty Images

A tavaszi kurzust annak szentelték, hogy megnézzék,

  • hogyan egészítheti ki az app a hagyományos oktatást, valamint
  • milyen lehetőségek rejlenek az app órai, csoportos használatában,
  • hogyan tudja a közös, komplex diagnosztikus gondolkodást elősegíteni.

Ebben a félévben egy olyan választható kurzus részét képezte az applikáció használata, ahol valós betegek eseteivel is foglalkoztak a hallgatók. A debreceni orvosin már elérhető ilyen jellegű kurzus, amin az esetorientált oktatás is helyet kap, azonban úgy látják,

ez még gyerekcipőben jár a világ sok pontján.Az alkalmazás készítőinek célja az, hogy egy olyan önálló tematikával rendelkező segédanyagot dolgozzanak ki az orvosi egyetemek számára, amivel kiegészítve az applikáció által nyújtott élményt és tapasztalatot, nagyobb hangsúlyt lehet fektetni a diagnosztika oktatására.

Az első egyetemi teszt után azon dolgoznak, hogy ősztől nemzetközi szinten minél több oktatási intézmény hallgatóinak színesítse a tanulással töltött perceit az InSimu Patient app. Az alkalmazás elérhető lesz közvetlenül a hallgatók számára is, azonban az egyetemi tananyagba való beillesztésével új lehetőségek nyílnak a gyakorlati oktatásban:

  • egyéni teljesítményértékelés és fejlesztés,
  • a szakmai ismeretekben való hiányosságok feltérképezése és
  • az oktatás fókuszának ezen területekre való helyezése.

Ezek mind olyan oktatásfejlesztési irányok, amelyekben a hagyományos tanulási eszközökkel nehéz előre haladni, azonban az olyan szoftver alapú oktatási megoldások, mint az InSimu Patient, sokat segíthetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik