Belföld

Mészáros Lőrinc és cége megszerezte az MKB Bank felét

A felcsúti polgármester és cége megszerezte az őt bőszen hitelező pénzintézet 49 százalékát.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett bejelentés szerint a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. átveszi a Metis Magántőkealap kezelését a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt.-től. A Metis az MKB Bank 45 százalékát tulajdonolja.

A tranzakcióhoz a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti hozzájárulása is szükséges.

Az alap tulajdonosi jogait a mindenkori alapkezelő gyakorolja, így a Mészáros Lőrinc (53%) és a Konzum Nyrt. (47%) tulajdonában lévő Konzum Befektetési Alapkezelő – az MNB jóváhagyását követően – ugyanilyen mértékű, azaz

45 százalékos befolyást szerez Magyarország ötödik legnagyobb bankjában.

Mészáros egyébként a Konzum Nyrt.-nek is résztulajdonosa.

A Konzum Befektetési Alapkezelő azt is bejelentette, hogy a befektetési alapok nyilvántartásba vételének jogszabályi rendelkezéseivel összhangban kezdeményezte a felügyeletnél a Metis II. Magántőkealap regisztrációját. Az alap bejegyzését követően a Metis II. megvásárolja a Blue Robin Investmenttől az MKB Zrt. részvényeinek 4 százalékát.

A tranzakcióhoz szükséges megállapodásokat a felek megkötötték, így a felügyeleti eljárásokat követően a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Metis és Metis II. Magántőkealapoknak együttesen 49 százalékos tulajdonuk lesz az MKB Bankban

– olvasható a Konzum Nyrt. közleményében.

Alapkezelőt vett Mészáros Lőrinc
A felcsúti polgármester többségi tulajdont szerzett a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt-ben.

 

Az MKB Bank – amely igen kalandos hónapokon, éveken van túl – egyébként Mészáros Lőrinc vállalkozásainak egyik fő hitelezője. A hitelintézeti törvény nem tiltja, hogy egy hitelezett tulajdont szerezzen az őt hitelező bankban, mindössze annyit ír elő, hogy amikor a bank igazgatósága dönt egy hitel nyújtásáról, akkor a döntésben nem vehet részt az igazgatóság azon tagja, amelynek az érdekeltsége részesedne a hitelből.

Az MKB-ban nemrég szerzett tulajdont két, Matolcsy György jegybankelnökhöz köthető befektető: az unokatestvére, Szemerey Tamás,  az NHB Növekedési Hitel Bank tulajdonosa, valamint Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója, aki Matolcsy jobbkeze volt a gazdasági tárcánál, illetve a nemzeti bankban is. Ők vásárolták ki a bankban az államosítás után 30 százalékos tulajdonrészt vásárló, rejtélyes indiai tulajdonost.

Helyreigazítás

A 2017. év 10. hó 9. nap (hétfő) 10:04 perckor megjelent írásunk címében valótlanul állítottuk, hogy „35 milliárdot adott a Mészároshoz köthető MKB a Mészáros-cégnek”. Ehhez képest a valóság az, hogy a cikkünkben említett, a KALL Ingredients Kft. által elnyert állami támogatásról még 2015. évben született kormánydöntés, Mészáros Lőrinc érdekeltségében álló társaságok pedig 2017 júniusában szereztek kisebbségi tulajdont a KALL Ingredients Kft.-ben.

Valótlanul állítottuk továbbá, hogy a KALL Ingredients Kft. kapott közel százszázalékos támogatást. A valóság ezzel szemben az, hogy a 45 milliárdos beruházásból 9 milliárd forint állami támogatást nyert el, a fejlesztéshez szükséges források további részét a társaság tulajdonosai piaci alapú bankhitelből (35 milliárd forint), továbbá önerőből (6 milliárd forint) finanszírozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik