Belföld

Matolcsy egyik fia 75 milliót vesz ki a cégéből

Kimagasló nyereségrátával büszkélkedhet Matolcsy György jegybankelnök egyik fiának cége, igaz, a másik fia veszteségbe taszított egy másik vállalkozást – derül ki a 2016-os céges beszámolókból.

Matolcsy Györgyhöz évtizedek óta kötődött a gazdaságkutató cég, amely 1997-ben alakult és azóta több névváltozáson is átesett: Növekedéskutató Intézet Kft.-ként híresült el, tavaly tavasz óta pedig Mém Műhely Kft.-nek hívják. A múlt évben adta át a jegybankelnök Máté fiának a vállalkozást. Fia azt megelőzően az akkor még állami tulajdonban levő, a Matolcsy György által vezetett jegybank irányítása alatt álló MKB Banknál dolgozott. Matolcsy Máténak nem sikerült felvirágoztatnia a családi gazdaságkutató céget, tavaly az árbevétel szinte megegyezett az azt megelőző év 7 milliós forgalmával, ám a nyereség eltűnt: 4,9 millió forintos veszteséget produkált a cég.

A Matolcsy másik fiához, Ádámhoz köthető cégek közül az egyiknek már beadták a beszámolóját a tavalyi gazdálkodásról. (A határidő május 31., szerda.) A Magyar Stratégiai Zrt. akkor került be legutóbb a hírekbe, amikor 2015 végén kiderült, Matolcsy Ádám másik cégén – a szépségiparban érdekelt Glamorous Kft.-n – keresztül bevásárolta magát a patinás Balaton Bútor Kft.-be.

A Magyar Stratégiai Zrt. brutális hasznot hajtott Matolcsy Ádámnak: a 145 millió forintos árbevételből 120 millió forint tiszta haszonként megmaradt a cégben. Ez 82,8 százalékos profitráta. A cég tevékenysége megmagyarázza ezt a kimagasló eredményességet: ingatlanok adásvételével foglalkozik.

Matolcsy Ádám ki is élvezi, hogy hasít a cége. Egyedüli tulajdonosként kivesz 75 millió forintot osztalékként.

A 2015-ös év sem volt rossz: akkor is megvolt a 80 százalék feletti profitráta, 50 milliós árbevétel mellett bő 40 milliós adózott eredménnyel. A tulajdonos 10 millió forintot fel is vett abból osztalékként.

Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak egész vállalatbirodalma van. Központi cége a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft., több cégnek is tulajdonosa ez a vállalat. Két bankban is ezen keresztül tulajdonos Szemerey, az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.-nek többségi tulajdonosa a BanKonzult, nemrég pedig a privatizált MKB Bankban szerzett 20 százalékos részt.

A BanKonzult akkor híresült el, amikor a jegybanki alapítványok pénzköltéseit eltakarni igyekvő kormányoldal próbálkozása nem sikerült, az Alkotmánybíróság megsemmisítette a vonatkozó törvényt. A jegybanki alapítványoknak és a jegybanknak ki kellett adniuk a szerződéseiket.

Azok mutatták meg, hogy mind a hat jegybanki alapítvány és maga a jegybank is megveszi minden hónapban ugyanazt a gazdaságelemzési tanulmányt a BanKonzulttól. Ráadásul busásan fizetnek is ezért, az alapítványok 750 ezer forint+áfát fizetnek havonta a dokumentumért, az ország legjobb gazdaságelemező csapatát alkalmazó jegybank pedig 500 ezer plusz áfát utal Matolcsy György elnök rokona cégének.

Ez így összességében évi 60 millió forint (plusz áfa) megbízás ugyanazért a tanulmányért. A tanulmányt az alapítványok nem akarták nyilvánosságra hozni, ám miután per lett az ügyből és jogerősen a kiadásra kötelezte a bíróság az MNB-alapítványokat, pár héttel ezelőtt közzétették azokat.

Ez a pénz jól jön a BanKonzultnak, a gazdálkodási adatok ezt támasztják alá. A nyereség most volt a legnagyobb az elmúlt öt évben. Az adózott eredmény 35,5 millió forintra hízott az előző évi 13 millióról, az árbevétel ennél is nagyobbat ugrott: 80 milliós növekedéssel 311 millió forintra nőtt a cég forgalma.

Furcsa módon azonban a dolgozók meglehetősen rosszul keresnek papíron, hiába is jól menőnek tűnik a Szemerey-birodalom egyik fő cége, és hiába is pénzügyi-tanácsadó szektorban mozog a vállalat.

A 11 dolgozó átlagos bruttó bére tavaly alig haladta meg a 132 ezer forintot – ez nem sokkal több a minimálbérnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik