Belföld

Megszaporodó végrehajtások a Matolcsy-rokon központi cégénél

Alig telt el az év negyede, gyors egymásutánban két végrehajtást is elrendelt az adóhatóság a Bankonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft.-nél. Ez az a cég, amelyik Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak – a cégadatbázis szerint – a kizárólagos tulajdonában áll, vállalatbirodalmának központi eleme, és amelyikhez ömlöttek a pénzek a jegybanktól és jegybanki alapítványoktól a közelmúltban.

Először január közepén rendelt el végrehajtást a NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatósága Hátralékkezelési Osztálya, aztán két hónappal később egy újabb végrehajtás nyoma fedezhető fel a cégadatbázisban.

Az idei első végrehajtásról a Bankonzult azt írta a 24.hu érdeklődésére, hogy az néhány kisebb tételből adódott, egyebek mellett személyi jövedelemadónál 26 ezer forint, egészségügyi hozzájárulásnál 44 ezer forint, szakképzési hozzájárulásnál 29 ezer forintos elmaradásban voltak. Azt írták, a pénzügyi részlegük néhány tételt nem rögzített utalásra, ezeket pótolták, amikor észlelték a mulasztást, de a hétvége miatt csak a végrehajtástól számított 4 nap késéssel tudták megtenni.

A második végrehajtást a cégnél nem értették, mert, mint írták, a végrehajtás március 22-i elrendelésekor adófolyószámlájuk adózói többletet mutatott. Kértek úgynevezett nullás igazolást a NAV-tól (amelyik mutatja, hogy egy cégnek nincs tartozása, végrehajtásra vagy visszatartásra átadott köztartozása), kaptak is. A végrehajtás annak elrendelésétől számítva nem egészen egy hét múlva, március 28-án meg is szűnt a nyilvánosan elérhető információk szerint.

A végrehajtások elrendelésének mindig nyoma marad a cégtörténetben.

Különösen azért lehet ez kínos a Bankonzult számára, mert 2015-ben sok tízmillió forint ütötte a markukat a Matolcsy-vezette jegybank és annak alapítványai nagyvonalúságának köszönhetően.

Mind a hat jegybanki alapítvány havi 750-750 ezret fizetett a Bankonzultnak egy gazdasági elemzésért, és a jegybank is külön megvette a kiadványt havi félmillióért. A cég árbevétele az évi 60 millió forintos megbízással 2015-ben 230 millió forint fölé hízott az előző évi 160 millióról.

“Adminisztratív csúszások, parkolási díj”

Tavaly is volt két végrehajtás a Bankonzultnál, azt megelőzően 2014-ben és 2012-ben is kezdeményezett ilyen eljárást az adóhatóság, de volt, hogy egy fővárosi kerület indíttatta ellenük. A korábbi végrehajtásokról azt írták az azóta megszűnt Népszabadságnak, hogy “csupán adminisztratív csúszások idézték elő”, amelyeket rövid idő alatt rendeztek, de volt, hogy parkolási díjból eredt a kötelezettség.

Feltűnő volt a legfrissebb elérhető éves (2015-ös) beszámoló napvilágra kerülésekor, hogy papíron milyen rosszul keresnek az alkalmazottak a Bankonzultnál. A létminimumot sem érte el a 11 munkatárs átlagos bére a cégnél: a bankonzultos dolgozók átlagbérének nettója 78 ezer forint volt két éve a beszámoló szerint, vagyis tízezer forinttal maradt el – egyszemélyes háztartás esetén – a létminimumtól. Az átlag bruttó 118 ezer forint ráadásul elmaradt a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottakat megillető garantált bérminimumtól is, és durván az egyharmada annak, amennyit a versenyszférában a szellemi foglalkozásúak kerestek akkoriban.

Szemereynek van egy bankja is, a Bankonzulton keresztül csaknem teljes a befolyása az NHB Növekedési és Hitel Bankra is. Ez a bank több olyan céget is hitelez, amelyik Szemerey érdekeltségének számít vagy közel áll hozzá.

(Kiemelt képünkön a Bankonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. székhelye látható.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik