Belföld

Íme az első információk az idei magyarérettségiről

24.hu
24.hu

2017. 05. 08. 08:35

Korábban a témában:

Már nyilvánosak az első információk a hétfői magyarérettségiről: a középszintű feladatsor első részében a diákok Petőfi imázsáról olvashatnak egy interjút a témában néhány éve megjelent könyv szerzőivel, ezután a Petőfi-arculattal kapcsolatban kapnak tíz kérdést – írja az eduline.hu.

Az érveléses feladatnál Tisjlár Roland: A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című doktori értekezéséből kapnak egy rövid részletet az érettségizők, az ebben szereplő állítást kell megerősíteniük vagy cáfolniuk.

A szövegalkotás részben egy közlekedési vállalat egyik pozíciójára kell jelentkezni, ehhez kell a diákoknak motivációs levelet írni.

Nincs nagy meglepetés

Egy középiskolai tanár az eduline.hu-nak azt mondta, a Petőfiről szóló interjú témája közel áll az érettségizőkhöz, így nem okozhat problémát, esetleg a műfaj zavarhatja meg néhányukat. Nagy meglepetés nincs a feladatsorban, a feladattípusok olyanok, mint a korábbi években.

A szaktanár szerint az érettségizők többsége a motivációs levél írását választotta, mivel a tanárok számítottak rá, hogy előfordulhat ez a fajta feladattípus, így a diákokat is felkészítették egy esetleges ilyen feladatra.

A nyilatkozó magyartanár szerint az érvelés témája sem tekinthető nehéz feladatnak, de az ötösért sokféle szempontra figyelniük kell a diákoknak.

Már az is kiderült, mik voltak a témák az érettségi második részében, ezeket itt megnézheti.

Változások az érettségin

Idén a középszintű írásbelin megváltozik a szövegalkotási feladatlap szerkezete. A gyakorlati írásbeliség feladata átkerül emelt szintről középszintre és Köznapi írásbeliség megnevezés alatt az érveléssel párban áll. A vizsgázók a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés között választhatnak. A középszintű írásbeli érettségi vizsgán a műértelmező és a műveket összehasonlító feladat közül választhat a vizsgázó. Változás, hogy a fogalomlistát a vizsgakövetelmények nem tartalmazzák, mivel arról a kerettanterv rendelkezik.

Módosulások lesznek az értékelésben is, ezek a kerettanterv által elvárt követelményeket arányosan tükrözik. A helyesírás értékelése is megváltozik, a jó helyesírást jutalmazzák, ahelyett, hogy hibapontokkal csökkentené az eredményt.

Az emelt szintű írásbeli első feladata emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsor lesz, mivel a szakirányú továbbtanulásnál elengedhetetlen kompetencia a szakirányú szövegértés.

A mostani érettségiken összesen 108 500 diák ad számot tudásáról. A vizsgák kedden a matematikaírásbelikkel folytatódnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.