Belföld
Nyíregyháza, 2017. május 8.
Magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga a nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi Vendéglátóipari Idegenforgalmi Szakgimnáziumban 2017. május 8-án.
MTI Fotó: Balázs Attila

Kosztolányi, József Attila és Radnóti a magyarérettségin

24.hu
24.hu

2017. 05. 08. 10:11

Korábban a témában:

A magyarérettségi második részében egy

  • Kosztolányi-novellát,
  • József Attila-költeményt és
  • Radnóti Miklós-költeményt

kaptak a diákok – írja az eduline.hu.

A középszintű magyarérettségi második részében két műértelmező feladatot kapnak a diákok, akinek 150 percük van egy 400-800 szavas esszére. A diákok dönthetik el, hogy egy művet elemeznek vagy két művet hasonlítanak össze.

Az érettségizők idén két feladat közül választhatnak: vagy egy Kosztolányi-novellát elemeznek vagy József Attila- és egy Radnóti-költeményt hasonlítanak össze a megadott szempontok szerint.

Az idei magyarérettségi első részéről itt olvashatnak.

Változások az érettségin

Idén a középszintű írásbelin megváltozik a szövegalkotási feladatlap szerkezete. A gyakorlati írásbeliség feladata átkerül emelt szintről középszintre és Köznapi írásbeliség megnevezés alatt az érveléssel párban áll. A vizsgázók a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés között választhatnak. A középszintű írásbeli érettségi vizsgán a műértelmező és a műveket összehasonlító feladat közül választhat a vizsgázó. Változás, hogy a fogalomlistát a vizsgakövetelmények nem tartalmazzák, mivel arról a kerettanterv rendelkezik.

Módosulások lesznek az értékelésben is, ezek a kerettanterv által elvárt követelményeket arányosan tükrözik. A helyesírás értékelése is megváltozik, a jó helyesírást jutalmazzák, ahelyett, hogy hibapontokkal csökkentené az eredményt.

Az emelt szintű írásbeli első feladata emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsor lesz, mivel a szakirányú továbbtanulásnál elengedhetetlen kompetencia a szakirányú szövegértés.

A mostani érettségiken összesen 108 500 diák ad számot tudásáról. A vizsgák kedden a matematikaírásbelikkel folytatódnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.