Belföld

Mendrey jogsértőnek tartja az érettségit

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 05. 08. 07:50

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint több tízezer diák kerülhet hátrányba.

Mendrey László a Népszavának azt mondta, az elmúlt hónapokban hiába emeltek szót többen is a főleg a szakgimnazistákat érintő érettségi szabályok gyors megváltoztatása ellen. A kormány nem változtatott a jogszabályokon, figyelmen kívül hagyta nemcsak a tiltakozó tanárok, szülők, hanem az oktatási ombudsman véleményét is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke nagyon aggályosnak tartja, hogy idén a szakgimnazistáknak egy olyan új szakmai érettségi tárgyból kell érettségizniük, amelynek követelményeit csak négy hónapja szabályozták. A felkészülési idő rövidsége – Mendrey szerint – rendkívül tisztességtelen a diákokkal és a tanárokkal szemben is.

Mivel megszűnt az ötödik érettségi tárgy szabadon válaszhatósága, minden szakgimnazistának kötelező az újonnan bevezetett szakmai tárgyból érettségizni.

A továbbtanulónak így a kötelező (matek, magyar, történelem, idegen nyelv, szakmai tárgy) mellett abból a tárgyból is érettségiznie kell, amit a választott egyetemi, főiskolai szak követel meg, tehát nem öt, hanem hat tantárgyból kell vizsgáznia. Mendrey László szerint a szabályok gyors és jogszerűtlen módosítása

kitűnő eszköz arra, hogy csökkentsék a felsőoktatásba kerülő diákok számát. Nem titok, hogy ez a cél.

A mostani vizsgákon egyébként összesen 108 500-an (köztük 73 ezer végzős középiskolás) adnak számot tudásukról, hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelik kerülnek sorra.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. április 12.
Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló javaslat szavazása előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 12-én. Az Országgyűlés visszavonta a boltok vasárnapi zárva tartását előíró szabályozást, a javaslatot a képviselők 163 igen szavazattal, 2 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el.
MTI Fotó: Kovács Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.