Videó

Gulyás Márton mozgalmat indított a Fidesz ellen és az élére állt

A leghangosabb Orbán-ellenes tüntetésként meghirdetett esemény olyan volt, mint egy nyáresti buli, ahová meghívnak néhány túlmozgásos értelmiségit is. Sok zene, kevés beszéd. De az utolsók között színpadra lépő Gulyás Márton és Varga Gergely – akiket közmunkára ítélt a bíróság első fokon, amiért festéket dobtak a Sándor-palota felé – gyújtóhangú és politikai értelemben is tartalmas beszédet mondtak.

Varga arról beszélt, hogy ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből. Szerinte volt olyan tüntetés az elmúlt napokban, ahol többen voltak az utcán, mint ’56-ban. Összetörték a habonyi álmot, hogy ez az ország még demokrácia, mondta. Betörték a varázstükröt. Állítja, a hatalom leváltható, de ma csak azok szabadok, akik a NER-t támogatják.

Gulyás a kormányt kiszolgáló propagandagépezetnek üzent először, a Ripost, a 888 és az Origo nemi identitásáról érdeklődött, most ott áll a színpadon, várja a propagandistákat, menjenek oda, kérdezzék meg, kapnak rá választ. Senki nem ment oda, de válaszol a kérdésre.

A hatalom szemében mindenki buzeráns, aki a rendszer ellen van. Minden közmunkás, a Tanítanék, az ápolók, a Népszabadság, az akadémikusok.

Amíg a ti hatalmatok tart, buzeránsnak minősül az ország döntő többsége.

Szerinte egy közös országra van szükség, nem Fidesz-országra. Semmit rólunk nélkülünk, mondta.

Állítja, díjazni kellene, akik építik az országot, akik pedig lopnak, büntetni kellene, nem pedig fordítva. “Nincs különbség fehér és roma között”, mondta. Nem elég az, ha Orbán eltakarodik, arról is gondolkodni kell, mi, ki kerül a helyére.

A mostani közintézmények méltatlanná váltak arra, hogy közintézmények legyenek, ezért bármikor megdobálhatóak narancssárga festékkel.El kell kezdenünk professzionálisan politizálnunk, mondta.

Jövőre választások lesznek, nem tudja megmondani, milyen politikai formáció képes leváltani a hatalmat, de a mostani választási rendszer helyett valami más kell. Mert a mostani képlet a Fidesznek kedvez.

Ahhoz, hogy a helyzet más legyen, szerveződni kell.

Ugyanígy fog küzdeni, ha újra Gyurcsány, vagy először Vona alakít kormányt. De azért is küzd, hogy ezek a pártok arányos rendszerben mérettethessenek a Fidesszel. Egy év van a választásokig, de a meccs még nem lefutott. A mostani pártoknak 3 évük volt, de nem tettek semmit.

Mint marhák a vágóhídon, gyalogoltok a kések felé.

Választási mozgalmat hirdetett, aminek a célja, hogy az év végégi arányos választási rendszert érjenek el.Szerinte egyértelmű a képlet: vagy szabad verseny, vagy velünk marad a Fidesz.

A fenti videót Gulyással beszéde után készítette a 24.hu riportere, László Pál, alább pedig a lényegi leirata:

Hogyan képzeli ezt az egészet? Milyen elképzelés van a választási rendszer átszabása, a választási mozgalom mögött? Hogyan éri el célját?

Gulyás Márton: Először is, politikai kampányt folytat annak érdekében, minél szélesebb körben kell tudatosítani, hogy ez, a mai rendszer probléma. A jelenlegi választási rendszerben súlyosan kedveznek a feltételek a Fidesznek. Ezt tudatosítani kell minél szélesebb körben. Utána pedig politikai kampányt kell szervezni (tüntetés, sztrájk, polgári engedetlenségi mozgalmak). Olyan választási rendszerben szeretnénk voksolni, ahol egyenlő feltételek vannak.

És a mostani kormányoldal ezt be fogja látni?

Nem ez a kérdés. De hát mit látott be ez a kormány az elmúlt hét évben?

Pont ezért kérdezem.

Mi volt az a követelés, amelyben szisztematikusan fellépett volna a magyar nép? Mondj egy olyan kérdést, amiben szisztematikusan dolgozott ellenzéki pártok, társadalmi szervezetek széles köre? Ha van olyan követelés, amely nagyon széles körből képes összehozni azokat az erőket, amelyek semmi másban nem tudnak megegyezni, semmi másban nem is kell hogy egyetértsenek. Én nem a parlamentbe akarok bejutni. Én azt akarom, hogy úgy jussanak be a parlamentbe, hogy a mögöttük levő társadalmi támogatottság alapján kapják a székeket. És ne a különböző intézményi machinációk eredményeként. Ezt a választók széles körével egyeztetve kell együtt csinálni.

A következő fél-egy évben lényegében csak arról kell hogy szóljon mindenkinek a követelése. Itt nem az a kérdés, hogy a Momentumnak jobb-e az oktatáspolitikai koncepciója vagy a PM-nek. Nem az a kérdés, hogy az Együtt lenne-e a jobb az antikorrupciós stratégiájával, vagy esetleg a Botka-féle MSZP a progresszív jövedelemadójával. Hanem az a kérdés, hogy egyáltalán lesz-e lehetőségük arra, hogy a saját társadalmi támogatottságuknak megfelelő mandátumot kapjanak a parlamentben.

De minden párt igyekszik a választási rendszert a saját szája íze szerint írni. Nem látom, mikor van az a pont, amikor mindenki ugyanolyan választási rendszert akar csinálni.

Az ellenzéki pártok tudják jól, hogy ők most a vágóhíd felé mennek. Csak az van, hogy mindenki abban reménykedik, hogy nem ő fog kihullani, hanem valamelyik másik párt. Azt remélik, hogy pont ők lesznek ennek a haszonélvezői. Nagyon elborult módon arról is szoktak beszélni egyes elemzők, hogy ebben a rendszerben talán összeáll egy nagy tömb, ami beelőzi a Fideszt, és az új korrekciók ennek az új tömbnek a javára fogják a plusz mandátumokat eredményezni.

Ez elképesztően bornírt hozzáállás. Mert arról beszél, hogy tudom, hogy ez a rendszer szar, tudom jól, hogy aránytalan, és igazságtalan, de azért szeretnék én a kedvezményezettje lenni. Ez a rendszer termeli ki újra a Fideszeket, az MSZP-ket, és nem tudom, miket. Ezen a logikán kell változtatni. Nem kell attól félni, hogy a magyar nép végre szeretné hallatni a hangját. Nem kell beszarni attól, hogy demokrácia van. Szavazategyenlőség van. Egyenlő, arányos választási rendszer kell ehhez.

Mi van, ha ez nem jön össze? Mi van, ha az év végéig nincs új választási rendszer?

Arra is van válaszom, de jelen pillanatban azért kell küzdenie mindenkinek, hogy az arányos választási rendszer létre tudjon jönni. 2014-től,a választás másnapjától erről kellett volna szólnia a politikai napirendnek. Három évet vesztegettünk el. Nincs több elvesztegetni való időnk. Most nem a szakpolitizálás ideje van. Hanem azé, hogy találjuk ki, hogyan néz ki az az arányos választási rendszer, amely egyenlő esélyeket biztosít a társadalomban megformálódó összes pártnak.

Hogy az újak is tudjanak érvényesülni, hogy a régiek is a társadalmi támogatottságuknak megfelelően tudjanak érvényesülni, és  hogy a Fidesz nehogy tudjon úgy minősített többséget vagy kétharmadot szerezni, hogy nincs meg hozzá a társadalmi felhatalmazása, hanem csak a rendszerbe épített különféle machinációk révén van meg hozzá a lehetősége.

Mi a baj a választási rendszerrel?

De mi a probléma? A 2014-es választáson a Fidesz a listás szavazatok 44,87 százalékát szerezte meg, amivel a parlamenti mandátumok 66,83 százalékát vitte el. Ezzel szemben az ellenzéki pártok valamelyikének listájára a szavazók 55,13 százaléka voksolt, de csak a parlamenti mandátumok 33,17 százalékát szerezték meg. Leegyszerűsítve: 2014-ben számos olyan szavazó volt, aki valamelyik későbbi ellenzéki pártra szavazott, de az ő szavazatából fideszes mandátum lett. Vagyis a rendszer torzít és a győztes jutalmazza. A kérdés csak az, hogy 2018 előtt, vagy azt követően tegyék ezt meg. A Fidesznek nem érdeke a játékszabály megváltoztatása – ugyanis a jelenlegi rendszerben a legkönnyebb kétharmaddal nyerni –, de az is igaz, hogy már öt százalékkal kevesebb voks jelentős, öt százaléknál jóval jelentősebb mandátumvesztést produkál. Mi van, ha marad a vegyes a rendszer? Amikor még 386 parlamenti képviselő volt, akkor volt mellé 176 egyéni választókerület, listáról pedig 210 képviselő került be. Vagyis a képviselők közel hatvan százaléka listáról érkezett, ez arányosította a rendszert. Most 199 képviselő van (a területi és a kompenzációs listákat eltörölték, már csak országos lista létezik) és 106 egyéni bejutó, listáról mindössze 93-an érkeznek, ami csak az összes képviselő nagyjából negyvenöt százaléka, többek között ezért is torzít a rendszer. Meg a választókerületek újrarajzolása miatt, amikor a Fidesz saját maga számára kedvező módon alakította a választási földrajzot.

Legfrissebb videók
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik