Belföld

Durvul a keleti nyitás: Iránnal egyezünk meg atomerőmű-építésről

semjen-zsolt(960x640).jpg (Array)
semjen-zsolt(960x640).jpg (Array)

Erős hetet rendez Magyarország a Nyugattól elfordulásban. Kedden a parlament elfogadta azt a törvénymódosítást, ami a gyakorlatban lehetetlenné teszi a legnagyobb és legjobb amerikai egyetem működését Közép-Európában.

Szombaton pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és az iráni Atomenergia Hivatal vezetője, Ali Akbar Salehi fog aláírni egy szerződést a két ország együttműködéséről a nukleáris energetika területén, legalábbis a TehranTimes cikke szerint.

Konkrétan az a terv, hogy egy kicsi, 25 megawattos atomerőművet fejlesztünk közösen Iránnal, amit aztán Ázsiában és Afrikában fogunk értékesíteni. 

Az együttműködés még tavaly februárban került elő, amikor Salehi Magyarországra látogatott. A lehetőséget pedig az Irán elleni szankciók feloldása adta.

Szeretnénk teljesen kihasználni minden kereskedelmi és technikai lehetőséget, beleértve a békés célú nukleáris tevékenységet, ami ebből a megállapodásból származik

– mondta akkor Salehi. Akkor még egy 25 és 100 megawattos teljesítményű reaktor kifejlesztését tervezték, azért, mert Salehi szerint ez a méret népszerű Ázsiában és Afrikában. Végül ebből csak a kisebb kapacitású erőműben egyeztünk meg a cikk szerint.

Salehi azt mondta, a kisebb erőművek olcsóbb megoldást jelentenének a szegényebb országoknak és kevesebb hűtővizet igényelnének, ami mindkét említett kontinensen kritikus pont a mérlegeléskor. Az iráni atomenergia-ügyi delegáció a budapesti látogatáson először Semjén Zsolttal, majd másnap Szijjártó Péterrel is találkozott.

Irán még egy országgal egyezett meg mostanában nukleáris energetikai együttműködésről:

Oroszországgal. 

Az iráni elnök és Vlagyimir Putyin személyesen beszélték meg.

Az Iránnal kötött megállapodás nem fogja segíteni az Egyesült Államokkal épp nem túl fényes viszonyunkat. Nem csak a CEU-ügy miatt akadtak ki ránk, de a civil szervezetek vegzálása is nagyon rosszul jön majd a magyar-amerikai viszonynak. Az Egyesült Államok viszonya az elmúlt évtizedekben mindig feszült volt Iránnal, és ugyan Barack Obama feloldotta az ország elleni szankciókat, Donald Trump ennél sokkal harciasabb retorikával lépett fel Irán ellen.

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja közleményben reagált a Tehran Times cikkére, megdöbbenésének hangot adva, amiért Magyarország nukleáris együttműködésről szóló megállapodást köt azzal az Iránnal, amely “lehetséges, hogy atomfegyvert kíván kifejleszteni, amelyik a terrorizmus egyik fő támogatója, és amely ország nem engedi be a nemzetközi szervezetek megfigyelőit.”

Ez a döntés megmutatja, hogy az Orbán-kormány az atomlobbi kezében van, hogy bármire hajlandóak Paks 2-ért. Ez a döntés azt mutatja, hogy Paks 2 Magyarországot minden egyes nap távolabb viszi a szövetségeinktől, és amíg a beruházás nem áll le, a nemzeti szuverenitást veszélyezteti A kormány külpolitikája egyértelműen arról szól, hogy Magyarországot elfordítsa szövetségeitől és Oroszországhoz és Oroszország szövetségesihez kösse

– írta Ungár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik