Belföld

Most akkor van még CEU? És ha igen, mikor zár be?

Sokat emlegeti a kormány, hogy a CEU csalt és megsértette a magyar törvényeket. Miben?

Volt egy jelentés, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma készített. A tárca huszonnyolc külföldi, Magyarországon működő egyetemet vizsgált. Több szabálytalanságot is találtak, ezek kapcsán emlegetik a CEU-t. De valójában a CEU-nál csak adminisztratív hiányosságokra bukkantak, csalást, törvénysértést nem találtak. Az egyetem az idei évre későn adta be néhány szak akkreditációs kérelmét az Oktatási Hivatalhoz. Ám ezeket a hiányosságokat még a jelentés előtt pótolták, a szakok most elbírálás alatt vannak.

Azt, hogy a CEU csalt-e, elég könnyű megvizsgálni: ha ugyanis csalt volna, akkor nem kellett volna új törvényt hozni a bezárásához.

Most akkor van még CEU? És ha igen, mikor zár be? 1
Fotó:24.hu/Berecz Valter

De milyen új törvényt hoztak?

A felsőoktatási törvénytervezet elfogadott módosítása több olyan dolgot követel meg az itt működő külföldi egyetemektől, amiket eddig nem követeltek meg.

  • Kétoldalú szerződéshez kötik az egyetem működését. Magyarországnak az Egyesült Államok szövetségi kormányával kellene szerződnie.
  • Kötelezték az egyetemet, hogy hozzon létre egyetemi campust New York Államban.
  • És megszüntetnék a lehetőséget, hogy az ide utazó tanárok munkavállalói engedély nélkül oktathassanak a CEU-n.

De erre csak a CEU-t kötelezték? A többi egyetem miért nem panaszkodik?

A CEU a 28 közül az egyetlen olyan egyetem, amelynek nincs oktatási tevékenysége az anyaországában, de ad ki ottani diplomát. Azért nincs, mert miközben a többi egyetem csak aliskolája az otthoninak, a CEU létrehozásának alapja eleve az volt, hogy kapocs legyen a régió és az Egyesült Államok között, és amerikai színvonalú oktatást nyújtson Európában. New Yorkban oktatási tevékenységet végezni nagyon költséges lenne a CEU-nak, mert minden Magyarországon oktatott szakot le kellene másolnia Amerikában.

De akkor ne adjanak amerikai diplomát!

A CEU Magyarország legjobb egyeteme. Ehhez nemcsak jó diákok kellenek, de jó oktatók is. A jó diákokat és a jó oktatókat pedig úgy lehet Budapestre hozni, hogy a CEU magyar és amerikai diplomát is ad. Ez egyébként jelentős előnyhöz juttatja a tehetséges magyar diákokat, mert jó egyetemen amerikai diplomát szerezni iszonyatosan drága lenne, a CEU-n pedig gyakran ösztöndíj segítségével is megtehetik.

De miért nem teljesítik a kéréseket?

Egy részüket egyszerűen nem lehet teljesíteni. Az például kifejezetten a CEU-t célozza, hogy eddig az EBESZ országaiból érkező tanároknak nem kellett munkavállalási engedélyt szereznie, ha egy darabig szerettek volna itt tanítani, de mostantól ez csak az Európai Unió tagállamaira vonatkozik. Találják ki, melyik az az ország, amelyik tagja az EBESZ-nek, de nem tagja az EU-nak! Bizony, az Egyesült Államok az. És hova jön sok tanár tanítani Amerikából? Igen, a CEU-ra.

A New Yorkban végzett oktatási tevékenységről már írtunk, a CEU létezésének nem célja, hogy otthon oktassanak, és nem is lenne olcsó megszervezni. Ráadásul, ahogy a CEU is mondja, a magyar oktatástól venne el pénzt, hogy az amerikaiba tolja azt.

A harmadik feltétel pedig a nemzetközi szerződés. A magyar kormány kikötötte, hogy a szövetségi kormánnyal, tehát Donald Trumppal kellene szerződniük. Ezt azért kellett kikötni, mert egyébként ehhez az ügyhöz a szövetségi kormánynak semmi köze. Az oktatás Amerikában tagállami hatáskör, a CEU ügye New York állam, és az ide tartozó oktatásfelügyeleti szerv, a Middle States Commission alá tartozik.

Most akkor van még CEU? És ha igen, mikor zár be? 2
Fotó: 24.hu/Bielik István

Mi akkor a kormány valódi célja a CEU-val, ha a feltételeket nem is lehet teljesíteni?

Ezt nem tudja senki. Lehet, hogy egyszerűen arról van szó, hogy a CEU-n végzett diákok nyugatbarát, liberális fiatalok, és Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa is jellemzően ilyen projekteket támogat. Megeshet, hogy a kormány attól fél, hogy a nyugatbarát befolyással le szeretnék váltani. Orbán Viktor tudja a legjobban, hogy mennyit számíthat Soros György segítsége a feltörekvő, ellenzéki fiataloknak.

De az is lehet, hogy csak alapot akartak teremteni egy Soros György elleni támadásra. Mivel a nyugati szervezetek rengeteget kritizálják a magyar államot, a sorosozással ezeknek a támadásoknak el lehet venni az élét.

És még az is lehet, hogy Orbán Viktor egy magasrangú kormányzati találkozót szeretne kibulizni Donald Trumppal, és ezért kötötték ki, hogy nem New York államnak, hanem a szövetségi kormánynak kell szerződnie Magyarországgal.

Van erre esély?

Esély bármire van, főleg, hogy a magyar kormány nem árulta el, milyen szerződést szeretne kötni. Így, mondjuk, összehozni is nehéz a dolgot, de lehet, hogy az amerikai kormány végül aláír Magyarországgal egy szándéknyilatkozatot, vagy valami hasonlót.

De nem értem, akkor most bezárták a CEU-t?

Egyelőre nem. A CEU jogilag két intézményből, az amerikai Central European University-ből, és a CEU oktatását Magyarországon szervező Közép-Európai Egyetemből áll. A törvénymódosítás nem mondja ki, de a gyakorlatban leválasztaná az előbbit az utóbbiról, ami lehetetlenné tenné az eddigi működést. Még nem kell bezárniuk.

Mikor kell bezárniuk?

A nemzetközi szerződés megkötésére fél évet kaptak. A törvénymódosítás szerint 2018 január elsejétől a mostani rendszer szerint nem vehetnek fel diákokat, de a most futó képzéseket még befejezhetik.

És mit fog most csinálni a CEU?

Azt mondják, bezárni egyelőre nem fognak, de költözni sem szeretnének. Először megtámadják a törvénymódosítás alkotmányosságát, ezért kérik arra Áder Jánost, hogy ne írja alá a jogszabályt.

Most akkor van még CEU? És ha igen, mikor zár be? 3
Fotó: 24.hu/Bielik István

És akkor mi lesz?

Áder visszaküldheti a törvénymódosítást a parlamentnek felülvizsgálatra, de ha még egyszer elfogadják, ennyi volt. Vétózni nem tud. Alkotmányossági kételyekkel elküldheti még az Alkotmánybíróságnak, amely, ha úgy találja, hogy alkotmányellenes, megsemmisítheti azt.

Miért lenne alkotmányellenes?

A CEU szerint a törvény diszkriminatív, mert rájuk írták. Ez az egyik ok. A másik szerintük az, hogy sérti az oktatás szabadságát. A harmadik pedig, nem felel meg a törvénykezés szabályainak, mert senkivel nem egyeztettek előtte. Kevesebb, mint egy hét telt el a törvénymódosítás első megjelenése és az elfogadása között.

És hogy döntene az Alkotmánybíróság?

Ki tudja? Amióta a kormány felhígította a szervezetet a saját bíráival, megnőtt azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben a kormány javára dönt a testület.

És ha azt mondják, hogy alkotmányos a módosítás?

Akkor következhetnek a nemzetközi jogi fórumok. Az EU-ban kevés esélyük van, mert az oktatás nemzeti hatáskör. Több esély lenne egy kedvező ítéletre egy amerikai bíróságon, hiszen egy amerikai egyetem elleni törvényről van szó.

És ha ezt a bíróság kimondja, akkor mi lesz?

Ebben az ügyben változó a nemzetközi gyakorlat. Egy chicagoi (vagy ebben az esetben New York-i) bíróság döntése önmagában nem kötelezi semmire a magyar kormányt. Azt az ítéletet be is kell tartatni. Onnantól pedig a politikai erő számít.

Meddig fog működni a CEU?

Ki tudja? Amíg konkrétan rendőrökkel nem záratják be az egyetemet, valószínűleg működni fog. Az még kérdéses, hogy felvételizni lehet-e majd oda, vagy jön-e bárki tanítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik