Belföld

Írt valamit a Corvinus, aminek se íze, se bűze

A CEU mellett szinte mindenki kiállt, de a kormánytól nem messze álló BCE lábujjhegyen járó közleményt adott ki.

Maximális fordulatszámon pörög a kormány egy új törvényjavaslata által betámadott Közép-európai Egyetem (CEU) botránya, és szépen rendeződnek a sorok a közéletben. Az akadémiai vonal nagyjából egységesen kiállt a sokak által az ország legminőségibb egyetemének nevezett intézmény mellett, a politikai vonal a lövészárkok mentén megosztott, a HÖOK pedig önmagát adta.

És akkor megjött a Budapesti Corvinus Egyetem tömör, kétbekezdéses állásfoglalása, amit többször el kellett olvasnunk, hogy világosság váljon (nem vált), a CEU mellett vagy ellen ágál-e. A BCE álláspontjának ismertetése előtt érdemes megjegyezni, hogy az egyetemnek az a Lánczi András vezeti rektorként, aki közel áll Orbán Viktor kormányfőhöz, ezt jelzi, hogy a kormánybarát Századvég kuratóriumi elnöke volt korábban.

Íme az egész közlemény, változtatás nélkül

Minden Magyarországon működő egyetem érdeke az, hogy a hazai felsőoktatás az intézmények sokféleségét tiszteletben tartó és minden érintett számára egységes feltételeket teremtő jogi környezetben működjön. Ez teremti meg annak alapját, hogy a hazai és a nemzetközi felsőoktatási térben minden intézmény versenyképes lehessen.

A Budapesti Corvinus Egyetem és a Közép-Európai Egyetem között az elmúlt időszakban erősödött az oktatási és kutatási kapcsolat. Több hónapos előkészítés eredményeként a két egyetem együttműködési megállapodást kötött, melyet 2017. március 27-én írt alá a Budapesti Corvinus Egyetem rektora és kancellárja. A Budapesti Corvinus Egyetem a jövőben is számít a kapcsolatból származó, a hallgatók, oktatók és kutatók számára megnyíló kölcsönös előnyökre.

A Közép-európai Egyetem ellen hirtelen és látványos támadást indított az Orbán-kormány, többek között anyaországbeli campust is követelve tőlük. A lex CEU néven emlegetett törvényjavaslatot valóban semmilyen egyeztetés sem előzte meg, de az oktatásért felelős Emmi és a kormányfő nyilatkozata szerint is maximum az Egyesült Államok kormányával egyeztetnének erről. Az egyetem és az egész magyar felsőoktatási közösség, valamint a külföldi sajtó is megdöbbenéssel reagált a történtekre. A CEU-sztoriról szóló cikkeinket itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik