Budapest, 2017. március 15.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából rendezett állami ünnepség lengyel és magyar résztvevői a fővárosi Múzeumkertnél 2017. március 15-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Belföld

Hárommilliárd forintnyi megbízást kapott 2010 óta a Fidesz kedvenc biztonsági cége

Angel Marianna
Angel Marianna

újságíró. 2017. 03. 20. 11:48

Orbán Viktor 2010-es eskütétele után rohamtempóban jutott el az egymilliárdos megbízásig a biztonsági cég, amelyre a Liget-projektben, a vizes-vb-nél és egy Tiborcz István miatt emlegetett kastélynál is számítani lehet. A Fidesz hatalomátvétele óta már több mint 3 milliárd forintnál áll a Valton közpénzszámlálója.
Korábban a témában:

Úgy tűnik, ha a Fidesz megálmodik valamilyen gigantikus beruházást, nemcsak a kivitelezési feladatok kerülnek kedvencekhez, hanem gyakran az őrzési-biztonsági feladatokat is régi favoritok kapják meg. Például a Valton. A vállalkozás az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése óta 3 milliárd forintnál is több megbízást kapott a 24.hu összesítése szerint.

Öles léptekkel

A Valton Security felemelkedéséről az Index készített alapos cikket. Eszerint a vállalkozás alapító-tulajdonosa, Varga Lajos nem is tagadja, hogy a kormánypárttal bizalmi a viszonya. Igaz, a lapnak úgy nyilatkozott: nemcsak a kormányzati politikusok családját ismeri, hanem a szocialista és az SZDSZ-vezetőkét is, hiszen emberei munkájuk során őket is védik. Szerinte nem ciki, hogy megbízik benne és cégében a Fidesz, sőt büszke erre. A kormányzati családi kapcsolatokról szólva pedig nem ködösített. Mint mondta:

Ha az a kérdés, hogy ismerem-e Tiborcz Istvánt, akkor azt mondom, hogy hát persze!

Ezt a mondatot azután kezdték gyakran idézni tőle, hogy kiderült: megszerezte a Tiborcz István-Orbán Ráhel házaspár törzshelyeként emlegetett Deák téri Terminal üzemeltetési jogát.

Eger, 2016. május 26.
Varga Lajos, a Valton Sec. Kft. ügyvezető tulajdonosa (b) és Hajdu János, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatója a IV. Music Hungary konferencián az egri Bolyki pincészetben 2016. május 26-án.
MTI Fotó: Komka Péter
Varga Lajos
Fotó: MTI/Komka Péter

Rápillantva a Valton eredményeire, kirajzolódik egy tendencia a kormányváltás után, de tény, hogy a cégnek az Orbán-kormány 2010-es megalakulása előtt is voltak nagyobb megbízásai: 2006-ban hároméves időtartamra 340 millió forintért bízták meg őket a Művészetek Palotája és a rendezvények őrzésével, 2008-ban ugyanitt 364 millióért vállalták a rendezvények biztosítását, a  jegyszedői és ültetői, valamint host- és hostess tevékenység ellátását és a formaruha biztosítását. A cég éves nettó árbevétele azonban a nyilvánosan elérhető eredménykimutatások alapján 2010 után kezdett szárnyalni:

Az utolsó, 2015-re vonatkozó oszlop kapcsán érdemes figyelembe venni, hogy az idén a Valton bankot robbanthat: a 2016-os számaikat egyelőre nem ismerjük, legerősebb évükben a nettó árbevételük 1,77 milliárd forint volt, ennek több mint a felét,  1 milliárd 65 millió 500 ezer forintot kapnak az idén csak a budapesti vizes-vb őrzéséért.

A tempó 2010 után gyorsult fel, ezért a nyilvánosan elérhető adatbázisokban utánanéztük, hogy a bevételek nagyjából mekkora részét kaphatták közpénzből.

Az érintett közbeszerzések között szép számmal akadnak kisebb tételek, és ezeket általában hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban szerezte meg a Valton. Azaz a kiíró meghívott három (a jelenlegi szabályozás szerint öt) olyan vállalkozást, amelyet alkalmasnak tart a feladat elvégzésére és őket versenyeztette a munkáért. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmények tanúsága szerint

2010 és 2017 első negyedéve között körülbelül 3 milliárd 77 millió forint értékben tarolt a közbeszerzéseken a Valton.

És ezek csak azok a megbízások, amelyek a közbeszerzési törvény hatálya alá esnek. Hogy mekkorát kaszált a cég a Fidesz Lendvay utcai székházának védelmével vagy kisebb szolgáltatásmegrendelésekkel, esetleg alvállalkozóként, arról nincsenek adatok.

Tura, Liget, síp és helikopter

Annyi biztos, hogy forró ügyek közelében is felbukkantak a Valton emberei: az áttételesen, a miniszterelnök vejének volt üzlettársán keresztül Tiborcz Istvánhoz kötött turai Schossberger-kastély környékének biztonságáról is ők gondoskodnak a Magyar Narancs riportja szerint. Tavaly, a Ligetvédők és a Liget-projekt biztonsági emberei közötti konfliktusoknál is szóba került valtonos kapcsolat. A 444 tárta fel, hogy 2016-ban a Városliget Zrt. olyan biztonsági cégekkel szerződött le, amelyek korábban még sosem indultak közbeszerzésen. A szerencsés cégekről sorra derült ki, hogy mind a Ferencváros korábbi biztonsági főnökéhez, Tóth Csabához köthetők, aki előzőleg a Valtonnak is dolgozott alvállalkozóként. A cikk szerint a Tóth-féle csapatot akkor mozgósítják, amikor komoly gubancokra számítanak, és nem akarják, hogy a balhét a Valtonhoz kössék.

A kiemelkedően sikeres biztonsági cég terjeszkedéséről a Világgazdaság számolt be év elején: a Valton új céget alapított Hun-Jet Kft. néven. A társaság üzletrészének 73 százaléka a biztonsági cégé, a kisebbségi rész az Aeroglobe Kft.-é. Utóbbit Jakab Tamás és Jakab Ernő jegyzi.

Jakabék tulajdonosok a Fly-Coop Légi Szolgáltató Kft.-ben is. A Fly-Coop Kft. neve az utóbbi évek legnagyobb hullámokat vető lebukása miatt lehet ismerős. A Népszabadság derítette ki, hogy Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és felesége tavaly helikopterrel utazott Szabó Zsófi színész-műsorvezető nyírségi esküvőjére. Rogán először tagadta a helikopterezést, ám amikor elküldték neki a képeket, megváltozott a kommunikáció. A Fly-Coop vezetője, Jakab Ernő megtörte hallgatását, magyarázata szerint az út árát cége és a miniszter felesége, illetve Sarka Kata tulajdonában lévő Nakama&Partners barterszerződéssel rendezték, mivel vállalkozása a facebookos hirdetéskihelyezéssel foglalkozó Nakama ügyfele. Az utazáson fontos szerepet kapott egy fekete Mercedes limuzin is, amelyért a Miniszterelnökség közlése szerint Rogán nem fizetett, hanem “egy kedves ismerősük” ment ki értük a budaörsi repülőtérre. Szintén a Népszabadság szolgált további részletekkel:

a kedves ismerős a prémiumautók és sofőrök kikölcsönzésével foglalkozó Valton-Master Car Kft. flottájába tartozó, német rendszámos S 500 L típusú Mercedest vezette.

Az autós cég több szálon köthető a Valtonhoz, amelytől a kabinetirodához tartozó Miniszterelnöki Programszervező Főosztály a kiruccanás hónapjában egyszeri alkalommal, nettó 304 ezer 800 forint értékben rendelt meg szolgáltatást.

Valtonos sikerlista

 • 2010-ben az Edex Hungary Kft.-vel és a GEM Rendezvénytechnikai Kft.-vel közösen a Valton vitte el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által az augusztus 20-i ünnepségek szervezési és lebonyolítási, a rendezvény logisztikai és biztonsági feladatainak ellátására kiírt bruttó 70 millió forint keretösszegű szerződést.
 • Megmaradt a Művészetek Palotája-projekt is: host és hostess tevékenység biztosítására 2011-2014 között 480 milliós szerződést kötöttek. 2014-ben sem kellett letenniük a lantot a Müpában: a 2014-2017 közötti időszakra ismételten host és hostess tevékenység biztosítására szerződtek velük, ekkor 300 millió forintos megbízásnak örülhettek.
 • Ugyanebben az évben a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság a Valtont bízta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a tárca Arany János utcai épülete (az egészségügyért felelős államtitkárság), valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának őrzésével és recepciósi feladataival 17 millió forintért.
 • 2011-ben, Lázár János polgármestersége alatt megvetették a lábukat Hódmezővásárhelyen is: 21,6 millió forintért béreltek tőlük négy autót a Városellátó Nonprofit Kft.-nek. 14,5 millió forintért pedig Hód – Menza Nonprofit Kft.-nek biztosítottak járműveket. Egy évvel később ugyanezért a feladatért már 14,6 millió forintot számlázhattak, ahogyan 2014-ben is maradt a 14,6 milliós összeg.
 • Szintén 2011-ben jelentek meg a fideszes Hoffmann Tamás vezette Újbudán: közbeszerzésen vitték el a játszóterek és parkok felügyeletére kiírt pályázatot, 21 millió forintért. Ugyancsak itt, a XI. kerületben az önkormányzati tulajdonban lévő Zsombolyai Ingatlanhasznosító Kft. – közbeszerzéssel – a Valtonra bízta több épület őrzési feladatait és parkolók üzemeltetését is, összesen 24,5 millió forintért. 2014-ben ugyanezért a feladatért ugyanekkora összegre szerződtek. 2015-ben már csak bizonyos épületekbe kerestek recepciósokat, ezúttal a Valton 15 millióért vállalta a feladatot. De nem kellett búslakodniuk: az Újbudai Polgármesteri Hivatal Zsombolyai utca 5. szám alatti épületének védelmét szintén rájuk bízták egy 18 millió forintos szerződésben. 2016-ban a Valton őrizte a hivatal négy munkaállomását 14 millió forintért. Nem maradtak ki az újbudai parkok és játszóterek őrzéséből sem, 2013-ban ismét hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban bízták meg őket, újabb 24,5 millió forint ütötte a markukat, és ez történt a következő évben is. 2015-ben 11 milliót írhatott a számlára a Valton, tavaly pedig 17,8 millió forintért védték és tartották karban az újbudai parkokat.
 • 2012-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem őrzésre kiírt pályázatát húzták be hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban 17,5 millió forintért. 2013-ban szintén a Valton futott be győztesként az intézménynél, ezúttal 24,9 millió forint értékben vittek el megbízást. A pályázatot – mivel becsült értéke épphogy nem haladta meg a 25 millió forintot – ismét csak hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban zavarták le, ahogy 2014-ben is 24,9 millió forintos ajánlatával bizonyult a legjobbnak a Valton. 2015-ben a Zeneakadémia őrzési feladatainak és 24,9 millió forintnak örülhettek. Ebben az évben sikeresen magukénak tudhatták a Zeneművészeti Egyetem host és hostess munkáit is, amiért még egyszer 24,9 millió forintot kasszíroztak.
 • A XI. kerületben 2013-ban is eredményesen indult a cég, ezúttal az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzésén diadalmaskodott, ez 15 millió forintot hozott neki. Ez év decemberében kötött szerződést a Valton a Budapesti Sportszolgáltató Központtal 24 millió forint értékben. Mivel az értékhatár itt is 25 millió alatt maradt, ismételten egy hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban bizonyultak a legjobbnak.
 • 2014-ben megint a XI. kerületben találtak feladatot: a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. őrzésvédelemre és portaszolgálati szolgáltatásokra kiírt pályázatát vitték el 21,3 millió forintért. Két olyan ajánlattevőt – a DM Consulting Kft.-t és a Target Group Consulting Kft.-t – sikerült lenyomni, akikkel korábban többször is “megmérkőztek”, és akik rendre alulmaradtak a Valtonnal szemben.
 • 2014-ben jelentek meg a VII. kerületben, amit ekkor már a fideszes Vattamány Zsolt vezetett. Az EVIKVÁR Erzsébetvárosi Vagyon- és Ingatlankezelő Városgondnoksági Korlátolt Felelősségű Társasággal a Király utca-Dohány utca-Akácfa utca-Rumbach Sebestyén utca által határolt terület őrzési feladataira szerződtek 12,4 millió forint értékben.
 • 2015-ben a Budapesti Sportszolgáltató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. a Városligeti Műjégpálya üzemeltetéséhez szükséges általános biztonsági szolgálat, biztosítási és rendezői feladatainak ellátására írt ki közbeszerzést, amit cikkünk főszereplője szerzett meg 24,9 millió forintos ajánlatával.
 • A Valton 2016-ban az Event Stuff Rendezvényszervező és Szolgáltató Kft.-vel és a GEM Rendezvénytechnikai és Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel közösen, kis drágulást követően 135,9 millió forint értékben vitte el a Honvédelmi Minisztérium által a 2016. március 15-től december 31-ig megvalósuló állami rendezvények logisztikai, biztonsági tervezési és kivitelezési feladataira kiírt pályázatot.
 • A tavaly év végén megkötött szerződés szerint Miskolc intelligens kamerarendszerének tervezési feladatait 50 millió forintért végzik el. Szintén decemberben szerződtek arra a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.-vel, hogy 58,7 millió forintért cserébe őrzik az szervezet irodaházát és ellenőrzik az autóforgalmat.
 • Felsorolásunk végén pedig megérkeztünk az igazán nagy halhoz, a már említett több mint 1 milliárdos megbízáshoz, amely szerint a Valton őrzi a vizes-vb létesítményeit.
 • Ezután szinte aprópénznek tűnik az a 465 millió forint, amit a Liget-projekt védelméért kap a vállalkozás.

Kitaposott út

A valtonos minta ismerős lehet: a történetet mintha már láttuk volna az MSZP-kormányok idején az In-Kal Security főszereplésével. Nem is olyan régen, 2008-ban még egyre-másra arról szóltak a hírek, hogy az In-Kal zsíros állami megbízásokat kap, a Magyar Nemzet cikke szerint hat év alatt nagyjából 840 millió forintnyi közpénzes munka esett le nekik.

Az In-Kal Security kivette a részét a 2006. október 23-i és az augusztus 20-i központi rendezvények biztosításából és ők védték 2006 szeptemberében az MTV székházát is. Az In-Kal korábbi tulajdonosa, ifjabb Lasz György a Heti Válasz birtokába került jegyzőkönyvek tanúsága szerint kapcsolatban állhatott Kovács László egykori szocialista külügyminiszterrel, bizonyos körökben nyílt titokként kezelhették, hogy a céget “foglalkoztatni kell”.

Egyáltalán nem új keletű tehát a bizalmi őrzési feladatok privatizálása.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22: A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car. (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.