Belföld

Hárommilliárd forintnyi megbízást kapott 2010 óta a Fidesz kedvenc biztonsági cége

Orbán Viktor 2010-es eskütétele után rohamtempóban jutott el az egymilliárdos megbízásig a biztonsági cég, amelyre a Liget-projektben, a vizes-vb-nél és egy Tiborcz István miatt emlegetett kastélynál is számítani lehet. A Fidesz hatalomátvétele óta már több mint 3 milliárd forintnál áll a Valton közpénzszámlálója.

Úgy tűnik, ha a Fidesz megálmodik valamilyen gigantikus beruházást, nemcsak a kivitelezési feladatok kerülnek kedvencekhez, hanem gyakran az őrzési-biztonsági feladatokat is régi favoritok kapják meg. Például a Valton. A vállalkozás az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése óta 3 milliárd forintnál is több megbízást kapott a 24.hu összesítése szerint.

Öles léptekkel

A Valton Security felemelkedéséről az Index készített alapos cikket. Eszerint a vállalkozás alapító-tulajdonosa, Varga Lajos nem is tagadja, hogy a kormánypárttal bizalmi a viszonya. Igaz, a lapnak úgy nyilatkozott: nemcsak a kormányzati politikusok családját ismeri, hanem a szocialista és az SZDSZ-vezetőkét is, hiszen emberei munkájuk során őket is védik. Szerinte nem ciki, hogy megbízik benne és cégében a Fidesz, sőt büszke erre. A kormányzati családi kapcsolatokról szólva pedig nem ködösített. Mint mondta:

Ha az a kérdés, hogy ismerem-e Tiborcz Istvánt, akkor azt mondom, hogy hát persze!

Ezt a mondatot azután kezdték gyakran idézni tőle, hogy kiderült: megszerezte a Tiborcz István-Orbán Ráhel házaspár törzshelyeként emlegetett Deák téri Terminal üzemeltetési jogát.

Varga Lajos
Fotó: MTI/Komka Péter

Rápillantva a Valton eredményeire, kirajzolódik egy tendencia a kormányváltás után, de tény, hogy a cégnek az Orbán-kormány 2010-es megalakulása előtt is voltak nagyobb megbízásai: 2006-ban hároméves időtartamra 340 millió forintért bízták meg őket a Művészetek Palotája és a rendezvények őrzésével, 2008-ban ugyanitt 364 millióért vállalták a rendezvények biztosítását, a  jegyszedői és ültetői, valamint host- és hostess tevékenység ellátását és a formaruha biztosítását. A cég éves nettó árbevétele azonban a nyilvánosan elérhető eredménykimutatások alapján 2010 után kezdett szárnyalni:

Az utolsó, 2015-re vonatkozó oszlop kapcsán érdemes figyelembe venni, hogy az idén a Valton bankot robbanthat: a 2016-os számaikat egyelőre nem ismerjük, legerősebb évükben a nettó árbevételük 1,77 milliárd forint volt, ennek több mint a felét,  1 milliárd 65 millió 500 ezer forintot kapnak az idén csak a budapesti vizes-vb őrzéséért.

A tempó 2010 után gyorsult fel, ezért a nyilvánosan elérhető adatbázisokban utánanéztük, hogy a bevételek nagyjából mekkora részét kaphatták közpénzből.

Az érintett közbeszerzések között szép számmal akadnak kisebb tételek, és ezeket általában hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban szerezte meg a Valton. Azaz a kiíró meghívott három (a jelenlegi szabályozás szerint öt) olyan vállalkozást, amelyet alkalmasnak tart a feladat elvégzésére és őket versenyeztette a munkáért. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmények tanúsága szerint

2010 és 2017 első negyedéve között körülbelül 3 milliárd 77 millió forint értékben tarolt a közbeszerzéseken a Valton.

És ezek csak azok a megbízások, amelyek a közbeszerzési törvény hatálya alá esnek. Hogy mekkorát kaszált a cég a Fidesz Lendvay utcai székházának védelmével vagy kisebb szolgáltatásmegrendelésekkel, esetleg alvállalkozóként, arról nincsenek adatok.

Tura, Liget, síp és helikopter

Annyi biztos, hogy forró ügyek közelében is felbukkantak a Valton emberei: az áttételesen, a miniszterelnök vejének volt üzlettársán keresztül Tiborcz Istvánhoz kötött turai Schossberger-kastély környékének biztonságáról is ők gondoskodnak a Magyar Narancs riportja szerint. Tavaly, a Ligetvédők és a Liget-projekt biztonsági emberei közötti konfliktusoknál is szóba került valtonos kapcsolat. A 444 tárta fel, hogy 2016-ban a Városliget Zrt. olyan biztonsági cégekkel szerződött le, amelyek korábban még sosem indultak közbeszerzésen. A szerencsés cégekről sorra derült ki, hogy mind a Ferencváros korábbi biztonsági főnökéhez, Tóth Csabához köthetők, aki előzőleg a Valtonnak is dolgozott alvállalkozóként. A cikk szerint a Tóth-féle csapatot akkor mozgósítják, amikor komoly gubancokra számítanak, és nem akarják, hogy a balhét a Valtonhoz kössék.

A kiemelkedően sikeres biztonsági cég terjeszkedéséről a Világgazdaság számolt be év elején: a Valton új céget alapított Hun-Jet Kft. néven. A társaság üzletrészének 73 százaléka a biztonsági cégé, a kisebbségi rész az Aeroglobe Kft.-é. Utóbbit Jakab Tamás és Jakab Ernő jegyzi.

Jakabék tulajdonosok a Fly-Coop Légi Szolgáltató Kft.-ben is. A Fly-Coop Kft. neve az utóbbi évek legnagyobb hullámokat vető lebukása miatt lehet ismerős. A Népszabadság derítette ki, hogy Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és felesége tavaly helikopterrel utazott Szabó Zsófi színész-műsorvezető nyírségi esküvőjére. Rogán először tagadta a helikopterezést, ám amikor elküldték neki a képeket, megváltozott a kommunikáció. A Fly-Coop vezetője, Jakab Ernő megtörte hallgatását, magyarázata szerint az út árát cége és a miniszter felesége, illetve Sarka Kata tulajdonában lévő Nakama&Partners barterszerződéssel rendezték, mivel vállalkozása a facebookos hirdetéskihelyezéssel foglalkozó Nakama ügyfele. Az utazáson fontos szerepet kapott egy fekete Mercedes limuzin is, amelyért a Miniszterelnökség közlése szerint Rogán nem fizetett, hanem “egy kedves ismerősük” ment ki értük a budaörsi repülőtérre. Szintén a Népszabadság szolgált további részletekkel:

a kedves ismerős a prémiumautók és sofőrök kikölcsönzésével foglalkozó Valton-Master Car Kft. flottájába tartozó, német rendszámos S 500 L típusú Mercedest vezette.

Az autós cég több szálon köthető a Valtonhoz, amelytől a kabinetirodához tartozó Miniszterelnöki Programszervező Főosztály a kiruccanás hónapjában egyszeri alkalommal, nettó 304 ezer 800 forint értékben rendelt meg szolgáltatást.

Valtonos sikerlista

  • 2010-ben az Edex Hungary Kft.-vel és a GEM Rendezvénytechnikai Kft.-vel közösen a Valton vitte el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által az augusztus 20-i ünnepségek szervezési és lebonyolítási, a rendezvény logisztikai és biztonsági feladatainak ellátására kiírt bruttó 70 millió forint keretösszegű szerződést.
  • Megmaradt a Művészetek Palotája-projekt is: host és hostess tevékenység biztosítására 2011-2014 között 480 milliós szerződést kötöttek. 2014-ben sem kellett letenniük a lantot a Müpában: a 2014-2017 közötti időszakra ismételten host és hostess tevékenység biztosítására szerződtek velük, ekkor 300 millió forintos megbízásnak örülhettek.
  • Ugyanebben az évben a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság a Valtont bízta meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a tárca Arany János utcai épülete (az egészségügyért felelős államtitkárság), valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának őrzésével és recepciósi feladataival 17 millió forintért.
  • 2011-ben, Lázár János polgármestersége alatt megvetették a lábukat Hódmezővásárhelyen is: 21,6 millió forintért béreltek tőlük négy autót a Városellátó Nonprofit Kft.-nek. 14,5 millió forintért pedig Hód – Menza Nonprofit Kft.-nek biztosítottak járműveket. Egy évvel később ugyanezért a feladatért már 14,6 millió forintot számlázhattak, ahogyan 2014-ben is maradt a 14,6 milliós összeg.
  • Szintén 2011-ben jelentek meg a fideszes Hoffmann Tamás vezette Újbudán: közbeszerzésen vitték el a játszóterek és parkok felügyeletére kiírt pályázatot, 21 millió forintért. Ugyancsak itt, a XI. kerületben az önkormányzati tulajdonban lévő Zsombolyai Ingatlanhasznosító Kft. – közbeszerzéssel – a Valtonra bízta több épület őrzési feladatait és parkolók üzemeltetését is, összesen 24,5 millió forintért. 2014-ben ugyanezért a feladatért ugyanekkora összegre szerződtek. 2015-ben már csak bizonyos épületekbe kerestek recepciósokat, ezúttal a Valton 15 millióért vállalta a feladatot. De nem kellett búslakodniuk: az Újbudai Polgármesteri Hivatal Zsombolyai utca 5. szám alatti épületének védelmét szintén rájuk bízták egy 18 millió forintos szerződésben. 2016-ban a Valton őrizte a hivatal négy munkaállomását 14 millió forintért. Nem maradtak ki az újbudai parkok és játszóterek őrzéséből sem, 2013-ban ismét hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban bízták meg őket, újabb 24,5 millió forint ütötte a markukat, és ez történt a következő évben is. 2015-ben 11 milliót írhatott a számlára a Valton, tavaly pedig 17,8 millió forintért védték és tartották karban az újbudai parkokat.
  • 2012-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem őrzésre kiírt pályázatát húzták be hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban 17,5 millió forintért. 2013-ban szintén a Valton futott be győztesként az intézménynél, ezúttal 24,9 millió forint értékben vittek el megbízást. A pályázatot – mivel becsült értéke épphogy nem haladta meg a 25 millió forintot – ismét csak hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban zavarták le, ahogy 2014-ben is 24,9 millió forintos ajánlatával bizonyult a legjobbnak a Valton. 2015-ben a Zeneakadémia őrzési feladatainak és 24,9 millió forintnak örülhettek. Ebben az évben sikeresen magukénak tudhatták a Zeneművészeti Egyetem host és hostess munkáit is, amiért még egyszer 24,9 millió forintot kasszíroztak.
  • A XI. kerületben 2013-ban is eredményesen indult a cég, ezúttal az Újbuda Sportjáért Nonprofit Kft. hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzésén diadalmaskodott, ez 15 millió forintot hozott neki. Ez év decemberében kötött szerződést a Valton a Budapesti Sportszolgáltató Központtal 24 millió forint értékben. Mivel az értékhatár itt is 25 millió alatt maradt, ismételten egy hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban bizonyultak a legjobbnak.
  • 2014-ben megint a XI. kerületben találtak feladatot: a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. őrzésvédelemre és portaszolgálati szolgáltatásokra kiírt pályázatát vitték el 21,3 millió forintért. Két olyan ajánlattevőt – a DM Consulting Kft.-t és a Target Group Consulting Kft.-t – sikerült lenyomni, akikkel korábban többször is “megmérkőztek”, és akik rendre alulmaradtak a Valtonnal szemben.
  • 2014-ben jelentek meg a VII. kerületben, amit ekkor már a fideszes Vattamány Zsolt vezetett. Az EVIKVÁR Erzsébetvárosi Vagyon- és Ingatlankezelő Városgondnoksági Korlátolt Felelősségű Társasággal a Király utca-Dohány utca-Akácfa utca-Rumbach Sebestyén utca által határolt terület őrzési feladataira szerződtek 12,4 millió forint értékben.
  • 2015-ben a Budapesti Sportszolgáltató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. a Városligeti Műjégpálya üzemeltetéséhez szükséges általános biztonsági szolgálat, biztosítási és rendezői feladatainak ellátására írt ki közbeszerzést, amit cikkünk főszereplője szerzett meg 24,9 millió forintos ajánlatával.
  • A Valton 2016-ban az Event Stuff Rendezvényszervező és Szolgáltató Kft.-vel és a GEM Rendezvénytechnikai és Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel közösen, kis drágulást követően 135,9 millió forint értékben vitte el a Honvédelmi Minisztérium által a 2016. március 15-től december 31-ig megvalósuló állami rendezvények logisztikai, biztonsági tervezési és kivitelezési feladataira kiírt pályázatot.
  • A tavaly év végén megkötött szerződés szerint Miskolc intelligens kamerarendszerének tervezési feladatait 50 millió forintért végzik el. Szintén decemberben szerződtek arra a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.-vel, hogy 58,7 millió forintért cserébe őrzik az szervezet irodaházát és ellenőrzik az autóforgalmat.
  • Felsorolásunk végén pedig megérkeztünk az igazán nagy halhoz, a már említett több mint 1 milliárdos megbízáshoz, amely szerint a Valton őrzi a vizes-vb létesítményeit.
  • Ezután szinte aprópénznek tűnik az a 465 millió forint, amit a Liget-projekt védelméért kap a vállalkozás.

Kitaposott út

A valtonos minta ismerős lehet: a történetet mintha már láttuk volna az MSZP-kormányok idején az In-Kal Security főszereplésével. Nem is olyan régen, 2008-ban még egyre-másra arról szóltak a hírek, hogy az In-Kal zsíros állami megbízásokat kap, a Magyar Nemzet cikke szerint hat év alatt nagyjából 840 millió forintnyi közpénzes munka esett le nekik.

Az In-Kal Security kivette a részét a 2006. október 23-i és az augusztus 20-i központi rendezvények biztosításából és ők védték 2006 szeptemberében az MTV székházát is. Az In-Kal korábbi tulajdonosa, ifjabb Lasz György a Heti Válasz birtokába került jegyzőkönyvek tanúsága szerint kapcsolatban állhatott Kovács László egykori szocialista külügyminiszterrel, bizonyos körökben nyílt titokként kezelhették, hogy a céget “foglalkoztatni kell”.

Egyáltalán nem új keletű tehát a bizalmi őrzési feladatok privatizálása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik