Belföld

Enyhe büntetéssel megúszta a vasvillás puligyilkos

Puli (puli, kutya, )
Puli (puli, kutya, )
A vádlott szerint a szomszéd pulijai folyton rámentek a juhaira, a végzetes napon ezért ki akarta hajítani a kertből őket. A szakértő szerint direkt szúrt.

Bogáncs túlélte a szomszéd bántalmazását, de testvére belehalt a durva bánásmódba. A két puli átszökött a szomszédba, mire az ott lakó férfi egy léccel verni kezdte a kutyákat, majd az egyiket vasvillával agyonszúrta. Az eb az állatklinikán halt bele sérüléseibe. Kovács István, a kutyák gazdája azt mondta a Hír TV-nek:

Túlságosan is szelíd kutyák voltak, végső soron azért is tudták megcsinálni azt velük, hogy mozdulatlanra verték, és akkor utána beleszúrták a vasvillát. Ezt másképp nem tudták volna velük megcsinálni.

Kovács úr feljelentést tett a szomszédok ellen, az ügyészség állatkínzással vádolta meg őket. Azzal védekeztek, hogy sokadszorra szöktek át az állatok, akik megtámadták a birkákat. A férfi állította, nem akarta leszúrni a kutyát, csak ki akarta dobni a vasvillával az udvarról. A szakértő szerint azonban szándékosan szúrt. Arany Vanda ügyész is azt mondta:

Egy olyan szúrás, amely gyakorlatilag a mellkason, a tüdő felső harmadán áthatol, bőrön, bordaközi izmon, mellüregen, s tüdőt, légcsövet és aortát ér, egy leszorító mozdulattal nem keletkezhet. Az kifejezetten direkt erőbehatás következtében keletkezik.

A vádlott ügyvédje szerint arányos volt védence védekezése a kutyák korábbi juhellenes támadásai miatt. Gyura Barbara szerint a kezük ügyébe kerülő eszközök közül kellett választaniuk a vádlottaknak, hogy elhárítsák a támadást. Így fogalmazott:

égszükségben ugye nem büntethető annak a cselekménye, aki saját személyét vagy saját javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti.

Az elsőfokú döntés szerint az állatkínzó férj nyolc, a társtettes feleség hat hónap börtönt kapott egy év próbaidőre felfüggesztve. Az ítélet nem jogerős, az ügyés súlyosításért, a védelem felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik