Belföld

Lelkes tájfutó felel fél évig a katonasírokért

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2017. 02. 21. 20:38

Talán az első világháborús emlékévek is teszik, de külön miniszteri biztosa lesz a hadisírgondozásnak.
Korábban a témában:

Miniszteri biztosként Holló József nyugállományú altábornagy felel a jövőben a kegyeleti diplomáciáért, a hadisírgondozásért, a hősi temetési hely feletti rendelkezési- és hozzájárulási joghoz, valamint a jubileumi centenáriumi katonai emlékmegőrzéshez kapcsolódó feladatokért.

Simicskó István honvédelmi miniszter erről szóló utasítása a Hivatalos Értesítő keddi számában jelent meg. Holló koordinálja a jövőben a minisztérium (HM) kegyeleti diplomáciával kapcsolatos feladatait, a kétoldalú kormányközi hadisírgondozó egyezményekben meghatározott feladatokat.

A miniszteri biztos felügyeli továbbá a hadisírok gondozásával kapcsolatos adatbázisokat, valamint a további hadisírgondozó egyezmények, együttműködési megállapodások megkötésének előkészítését. Az utasítás szerint Holló József miniszteri biztosi megbízatása február 1-től július 31-ig szól – írja az MTI.

Holló katonai karrierjét a gépesített lövészeknél húzta le, a kilencvenes évek elején került irodai jellegű munkakörökbe. Egy ideig a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója is volt. A hadtudományok kandidátusa, egyetemi tanár, akit anno még hegyi harcra is kiképeztek, beszél oroszul, angolul és németül. Több kitüntetést kapott, mind magyar államit, mind külföldit. Holló József az első világháborús hadállások feltárásában is részt vett Karintiában, ráadásul a hazai tájfutás fontos szervezője.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

NEW YORK, NY - MARCH 04:  David Cassidy performs his final touring concert at B.B. King Blues Club & Grill on March 4, 2017 in New York City.  (Photo by Bobby Bank/Getty Images)

Meghalt David Cassidy

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.